„Támogassa
A lényeg

Szijjártó a brüsszeli szankciók áldozatának nevezte a Sberbankot

2/03/2022 13:46

| Szerző: Klubrádió

"Megvan a brüsszeli szankciós politika első áldozata, ez pedig a magyarországi és az ausztriai Sberbank. Nagyon figyelnünk kell arra, hogy ennek a háborúnak az árát ne a magyar emberek fizessék meg" - jelentette ki Szijjártó Péter külügyminiszter a szerb kollégájával tartott közös sajtótájékoztatón.

A 444 a hír értékeléséhez hozzáfűzi: Szijjártó arra nem tért ki, hogy ki indította azt a bizonyos háborút, amely válsággal fenyegeti a világgazdaságot, és azt sem említette, hogy a kárhoztatott uniós szankciókat a magyar kormány is rendre megszavazza. Brüsszel mellett az ellenzéket szidta inkább.

Felelőtlennek és megdöbbentőnek nevezte azokat a magyar baloldali javaslatokat, amelyek azt kezdeményezik, hogy a kormány zárja el a Magyarországra vezető gázvezetéket.

Az ellenzék három pontban követel azonnali szankciókat a magyar kormánytól, az Egységben Magyarországért politikusai Paks II. felfüggesztését, a Vlagyimir Putyin orosz elnök és üzleti köréhez kapcsolódó vagyonok befagyasztását és a kémbanknak nevezett Nemzeti Fejlesztési Bank kiutasítását is követelte a kormánytól.

Szeretném világossá tenni, hogy ha nem jön földgáz Magyarországra, akkor nem lesz fűtés, akkor nem fog működni az ipar, és akkor nem lesznek munkahelyek (.) Ha nem épül atomerőmű Magyarországon, akkor nem lehet fenntartani a rezsicsökkentés eredményeit, akkor brutális energiaáremelkedés következik – mondta.

Mi történt a Sberbankkal?

Miután az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál, ráadásul súlyos likviditási és tőkehelyzet lépett fel a pénzintézetnél, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét és elrendelte annak végelszámolását. Erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

(Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton)