„Köszönjük,
A lényeg

Szijjártó Szentpétervárra látogat csütörtökön

5/06/2024 19:05

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtökön részt vesz a Nemzetközi Gazdasági Fórum nevű rendezvényen Szentpéterváron Oroszországban. A külügyi szóvivő szerint Szijjártó "nem csak Brüsszelben vagy New Yorkban szólal fel a béke mellett, hanem Oroszországban is".

Az ATV erről szóló értesülését Paczolay Máté külügyi szóvivő is megerősítette, és azt mondta: „Szijjártó Péter idén is részt vesz a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon, mert Magyarország energiaellátása továbbra sem ideológiai vagy politikai, hanem fizikai kérdés.”

Hozzátette: „A magyar külügyminiszter nem csak Brüsszelben vagy New Yorkban szólal fel a béke mellett, hanem Oroszországban is (...) álláspontja szerint, ha nem tudjuk nyitva tartani a kommunikációs csatornákat, akkor feladjuk a béke reményét is.”

A 444 nemrég belső leveleket közölt arról, hogy nem mondott igazat a kormány, amikor kampányhazugságnak nevezték a Direkt36 cikkét, amelyből kiderült, hogy az orosz titkosszolgálatok hekkerei feltörték a magyar diplomácia informatikai rendszerét, ott mindenhez hozzáfértek és óriási mennyiségű adatot loptak el. Sőt, Szijjártó Péter a hekkertámadás után pár héttel Moszkvába utazott, hogy ott átvegye orosz kollégájától, Szergej Lavrovtól a Barátságért Érdemrendet, a legmagasabb állami kitüntetést, amelyet külföldi kaphat. Azóta is többször járt Oroszországban a magyar tárcavezető.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata)