„Zajlik
A lényeg

Teheránban egy merényletben megölték Iszmail Hanijét, a Hamász terrorszervezet politikai vezetőjét

31/07/2024 08:52

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

A Hamász Izraelt vádolja.

Teheránban egy merényletben megölték Iszmail Hanijét, a gázai iszlamista Hamász terrorszervezet politikai vezetőjét órákkal azután, hogy részt vett az iráni elnök eskütételi ceremóniáján.

Hanije hajnali két óra körül vesztette életét, néhány órával azután, hogy egy izraeli vadászgép Libanonban, Bejrút szívében megölte a Hezbollah műveleti központjának vezetőjét.

Az iráni Forradalmi Gárda bejelentette, hogy Hanijét egyik biztonsági őrével együtt ölték meg. A Hamász közleménye szerint Hanijét egy izraeli támadás ölte meg. A Hamász politikai hivatalának helyettes vezetője, kijelentette, hogy "Iszmail Hanije meggyilkolása gyáva tett, amely nem marad válasz nélkül."

Izrael Hanijét tartotta az október 7-i nagyszabású terrortámadás egyik felelősének.

Izraeli-palesztin konfliktus – Irán
 
Izraeli-palesztin konfliktus – Irán
 
Teherán, 2024. július 30. A legfőbb iráni vezető hivatalának felvételén Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője (j) megbeszélést folytat Iszmail Haníjével, a Hamász palesztin iszlamista szervezet politikai vezetőjével (k) és Zijád al-Naklehhel, a Dzsihád palesztin szélsőséges fegyveres szervezet vezetőjével Bejrútban 2024. július 30-án.
Fotó: enei.ir / MTI/AP/Legfőbb iráni vezető hivatala/enei.ir