„Klubrádió
A lényeg

Teljesen visszatérítené a minimálbéresek jövedelemadóját az ellenzék

26/01/2022 16:49

| Szerző: Klubrádió

A minimálbéreseknek teljes szja-visszatérítést, a munkavállalók jogainak megerősítését, az atipikus foglalkoztatás támogatását, valamint a kötelező kamarai tagdíj eltörlését ígérte az ellenzék szerdán, „Közös akarattal a munkavállalók érdekében” munkacímen tartott sajtótájékoztatójukon.

Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese az ellenzéki pártoknak a munka világát érintő javaslatairól azt mondta, egyensúlyt akarnak teremteni a munkáltatók és a munkavállalók között, nem akarják ellehetetleníteni a munkáltatókat, de meg akarják védeni a munkavállalókat számukra kiszámítható munkakörülmények biztosításával, írja az MTI.

 

Igazságosabbá teszik a szja-rendszert, visszaadják a Fidesz által az alacsonyabb jövedelműektől elvett, sokaknak akár kéthavi jövedelemnek megfelelő adójóváírást, mondta, ami a minimálbér szintjén az szja teljes visszatérítését jelenti, és egészen a minimálbér másfélszereséig növelni fogja az embereknél maradó jövedelmet.

A szocialista politikus ígéretet tett a munka törvénykönyvének túlmunkával kapcsolatos, az ellenzék által rabszolgatörvénynek nevezett része eltörlésére is. A szakszervezetekkel közösen új munkavédelmi, munkajogi kódexet alkotnak. Több jogot és lehetőséget biztosítanak a szakszervezeteknek, nyugat-európai mintára erős jogosítványokkal ruházzák fel a munkaadók és a munkavállalók képviselőit arra, hogy vállalati, iparági és nemzetgazdasági szinten bérmegállapodást köthessenek.

Buzinkay György (Momentum), Pest megye 3-as számú egyéni választókerületének ellenzéki képviselőjelöltje Magyarország felzárkóztatása érdekében kiemelkedően fontosnak nevezte a bérrendezést, a nyugdíjaknak és a közszférában dolgozók bérének emelését. Európai uniós minimálbérre van szükség, és kulcsfontosságú a távmunka, a rugalmas és részmunkaidős foglalkoztatás támogatása. Az ellenzék azt szeretné, április 3-án népszavazás legyen arról, hogy háromról kilenc hónapra emeljék az álláskeresési járadék jogosultsági időtartamát.

A DK-s Horváth Jácint, Zala megye 3-as számú választókerületének ellenzéki képviselőjelöltje azt mondta, a munkáltatók támogatásához olyan gazdasági környezet szükséges, ahol a piac által elismert valós teljesítmény alapján dől el, ki sikeres. A kamarai rendszer átalakításának célja az - közölte -, hogy a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv) hatékony szolgáltatásokat biztosítsanak. Eltörlik a kötelező kamarai tagdíjat.

Beszélt arról is, hogy az európai uniós forrásoknak olyan fejlesztési és finanszírozási rendszert alakítanának ki, amely nem egyedi vagy kampányszerű támogatásokat biztosít, hanem hosszú távon segíti a kkv-kat. Állami kockázatitőke- és hitelgarancia-mikrohitelprogramot indítanak és adókedvezménnyel támogatják a kisebb cégek közös beruházásait. Támogatják "a vállalkozó Erasmust", azaz a külföldi tanulást, tapasztalatszerzést, hálózatépítést vállalkozóknak, vállalkozásnak - jelezte.

Horváth Jácint elmondta: támogatást adnak a leghátrányosabb helyzetű régiókba települő, ott fejlesztő vállalkozásoknak; az uniós források felhasználásával vidéki gazdaságfejlesztési programot valósítanak meg győzelmük esetén.