„Támogassa
A lényeg

Tiltakozik 171 oktató a Zenekakadémián "diszkriminatív" rektori pályázat kiírása ellen

14/07/2023 13:00

| Szerző: Klubrádió

Százhetvenegy oktató írta már alá azt a nyilatkozatot, amit a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem az intézmény rektori posztjára kiírt pályázat miatt adtak ki. A közös tiltakozó nyilatkozatot elküldtek Csák János kulturális és innovációs miniszternek – írta az Index.

A nyilatkozat aláírói között a tanszékvezetők és a szenátus tagjai nem szerepelnek, ők korábban már küldtek egy tiltakozó levelet Csák János kulturális és innovációs miniszternek. Most több mint 170 oktató tiltakozik, ami majdnem a teljes oktatói gárda.

"Tiltakozunk a fenntartó Minisztérium által megfogalmazott, súlyosan diszkriminatív rektori pályázati kiírás ellen, amely elzárja a pályázás lehetőségétől az Egyetem oktatóinak jelentős részét: a zeneszerzés, zenetudományi, egyházzenei, zeneelméleti, zenepedagógiai, jazz és népzene szakirányok oktatóit. Egyes sajtócikkekben megjelent valótlan állítások miatt hangsúlyozzuk, hogy oktatóink egységesen kiállnak az Egyetem autonómiája, demokratikusan megválasztott képviselői, a tanszékvezetők és elsősorban az Egyetemi Szenátus mellett" – olvasható a nyilatkozatban, amit azzal zárnak: "Továbbra is elkötelezettek vagyunk az Egyetem szakmai színvonalának megtartása, illetve fejlesztése iránt."

Az aláírók teljes névsorát ide kattintva lehet megnézni.

hvg.hu azt írta, az intézmény élére azért keresnek új embert, mert a jelenlegi rektor, Vigh Andrea hárfaművész, tanszékvezető egyetemi tanár mandátuma ősszel lejár, és nem is vállalhat újabb ciklust. A modellváltásnak eddig sikeresen ellenálló egyetem vezetése a pályázati kiírás tervezetét tavasszal véleményezhette, de a javaslataikat nem fogadták el. Így alakult ki az a helyzet, hogy bár a Zeneakadémián zeneszerzést, zenetudományt és zenepedagógiát is oktatnak, az új rektor a kiírás szerint csak előadóművész lehet. A kiírás annyira szűk, hogy a korábbi nagy rektorok közül többen nem is tudnának megfelelni a feltételeknek.

 
Zeneakadémia
 
(flickr)
 

(Via 444)