„Zajlik
A lényeg

Több tucat embert ölt már meg a Helene-hurrikán Amerikában

28/09/2024 10:16

| Szerző: Klubrádió

Az Egyesült Államok dél-keleti részén meghaladta a negyvenet a Helene-hurrikán halálos áldozatainak száma, a több szövetségi államon átvonuló vihar áradásokat, komoly károkat, és nagy területen áramkimaradást okoz.  

A pénteki összegzés szerint a vihar útjába eső területeken legkevesebb 40-en haltak meg, az áldozatok csaknem fele Dél-Karolina, sokan kidőlő fák következtében. Több mint négymillió fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatás.

Georgia államban a halottak között volt egy 27 éves anya és két, egy hónapos ikercsecsemője, akiknek házára zuhant egy kidőlő fa. Szintén otthonára dőlő fa sújtott halálra egy 89 éves asszonyt.

A dél-karolinai hatóságok is arról számoltak be, hogy az ottani legkevesebb 17 haláleset nagy része is a viharban kidőlő fák okozták.

A hurrikánnal együtt érkező esőzésekben több helyen alakultak ki áradások, villlám-árvizek, amelyek autóutakat, és utcákat borítottak el.

Tennessee államban a hirtelen jött áradás egy kisváros kórházát is elöntött, a dolgozók és páciensek tucatjai kerestek a tetőn menedéket, ahonnan helikopterrel mentették ki őket.

A Helene-hurrikán Kentucky államban veszített annyit az erejéből, hogy pénteken az esti órákban trópusi viharrá minősítse az amerikai Országos Hurrikán Központ.

A biztosítók előzetes számításai szerint a kárösszeg meghaladhatja az 5 milliárd dollárt.

(via MTI)