„Támogassa
A lényeg

A súlyos beteg Tompos Kátya kezelésére jótékonysági gálát szerveznek

9/05/2024 15:08

| Szerző: Klubrádió/Gőzsy Kati

Csak külföldön kaphat megfelelő kezelést a ritka daganatos betegséggel küzdő Tompos Kátya Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő, ezért egy jótékonysági rendezvény keretein belül gyűjtenek a kezelésére pénzt – derül ki a Fábián Juli Emlékalapítvány csütörtöki Facebook-bejegyzéséből. 

"Bizonyára sokatoknak feltűnt, hogy Tompos Kátya két éve nem látható színházakban, koncerttermekben, és eltűnt a média látómezejéből is. Ennek oka egy daganatos betegség – a világot jelentő deszkákat már csak egy-egy felolvasó est erejéig látogathatta, amíg pillanatnyi állapota ezt megengedte" – írták.

A poszt szerint a 41 éves színésznő olyan ritka daganatos betegséggel küzd, amit itthon nem tudnak kezelni. "Mivel a külföldi gyógykezelésének jelenlegi fázisait az állam nem finanszírozza, az eddig felmerült költségek már felemésztették Kátya anyagi kereteit, tartalékait, valamint a barátai által korábban összegyűjtött összeget" – részletezi az alapítvány.

Ezért fordulnak most a nyilvánosság felé, és jótékonysági gálát szerveznek május 25-re a Szegedi Nemzeti Színházban, majd a rendezvény bevétele a színésznő gyógykezelési alapjába kerül. Fellép többek között: Udvaros Dorottya, Für Anikó, Hrutka Róbert és Dolhai Attila.

Énekesként is népszerű!

Orosz anya (Szigyelnyikova Valentyina) és magyar apa (Tompos Károly villamosmérnök) gyermekeként született, Budapesten 1983. március 13-án. A József Attila Színház (2005–2007) és a Bárka Színház (2007–2008) után, 2008–2018 között a Nemzeti Színház tagja volt. Azóta szabadúszó, többek közt a Centrál Színházban, a Madách Színházban is játszott.

Tompos Kátya a következő filmekben szerepelt eddig, többnyire főszerepben: Valami Amerika 2. (2008), Poligamy (2009), Magic Boys (2009), Köntörfalak (2010), Nejem, nőm, csajom (2012), Coming out (2013), Mindig veled (2014), Valami Amerika 3. (2018) és Most van most (2019).

Énekesként is népszerű. A Valami Amerika 2-ben énekesnőként is elénekelt több számot. 2013 novemberében Keresztül Európán címmel jelent meg első szólólemeze Hrutka Róberttel. 2017-ben jelent meg a Holdjárat című lemeze, ami már saját dalokat tartalmaz. A szövegeket szinte minden esetben Tompos Kátya írta, zenészként ismét Hrutka Róbertet kérte fel. 2019-ben ő énekelte a Színházak Éjszakája “himnuszát” Viszlek haza címmel.