„Zajlik
A lényeg

Újabb halálesetek a kínai járványban

1/02/2020 06:35

| Szerző: Klubrádió/MTI

Kétszázötvenkilencre nőtt a koronavírus halálos áldozatainak száma és csaknem 12 ezerre a fertőzötteké mára virradóra Kínában - közölte a kínai állami televízió a Nemzeti Egészségügyi Bizottság adataira hivatkozva.

Az újabb 46 halálesetből 45-öt a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományból jelentették, egy további halálesetet pedig Csungking tartományi jogú város területéről.

Az elmúlt egy nap folyamán Hupejben tovább terjedt a vírus. A tartományi székhelyen, Vuhanban eddig 192 ember halt meg. A tartomány gyakorlatilag karantén alatt áll, területén közlekedési zárlatot rendeltek el.

A Peking közvetlen szomszédságában lévő, 15 millió lakosú Tiencsin tartományi jogú városban a nap folyamán meghatározatlan időre elrendelték az iskolák és a nem alapvető tevékenységet végző vállalatok bezárását.

Az Egészségügyi Világszervezet még csütörtökön nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította az új koronavírus által Kínából indult járványt. Világszerte több mint száz fertőzést fedeztek fel több mint húsz további országban.

Nincs információ arról, hogy Magyarországon bárkit is megfertőzött volna a koronavírus és arról sem, hogy lenne külföldön fertőzött magyar állampolgár - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára még tegnap este az M1–en.

Dömötör Csaba hangsúlyozta, hogy minden egészségügyi intézmény felkészült az esetleges fertőzöttek fogadására, a kormány pedig operatív törzset hozott létre a szükséges intézkedések koordinálására.