„Támogassa
A lényeg

Újabb magyar milliárdos szállt be a jachtbizniszbe

11/09/2023 15:55

| Szerző: Klubrádió

Egy építőipari céghez jutó komoly állami megrendelésekből a vállalat mesés nyereséget termelt. Az így keletkező több tízmilliárd forintnyi vagyon azonban nem egyszerűen a cég tulajdonosát gazdagította, hanem kifejezetten furcsa utat járt be, írja a G7. Jutott belőle a NER jachtoztatására, és egy olyan vagyonkezelőhöz is, amely az ország egyik legbefolyásosabb kormányközeli vállalkozójának, Szíjj Lászlónak a vagyonát kezeli.

Rencsár az egyik leggazdagabb magyar üzletember, aki már évek óta szerepel a hazai gazdaglistákon elsősorban állami megbízásokkal jól ellátott építőipar cégének, a Soltútnak köszönhetően. agyonát az elmúlt esztendőkben rendre 30–40 milliárd forint közé becsülték, amivel az 50 leggazdagabb közé tartozott az országban. Tavaly tavasszal azonban néhány napon belül két olyan esemény is történt, amely komoly hatást gyakorolt, és még gyakorolhat a jövőben is erre a hatalmas vagyonra – írja a G7.

A lap szerint április 11-én Máltán Birkirkara városában közgyűlést tartott az a helyi vállalat, amely az elmúlt években a luxusjachtokat biztosította a kormányközeli gazdasági és politikai elit több tagjának nyaralásához is. A cég pénzügyi helyzete ezt megelőzően fokozatosan romlott. A problémát a közgyűlésen Rencsár Kálmán oldotta meg azzal, hogy még a saját mércéjével mérve is hatalmas összeget, csaknem 7 milliárd forintot tolt a Szíjj László érdekeltségébe tartozó vállalatba.

Szíjj pénteki interjújában arról beszélt, hogy a jachtbiznisz „üzletileg nem egy rossz vállalkozás”, azonban a fentiek ezt nem támasztják alá. Rencsár Kálmán a 7 milliárdos befizetéssel végső soron egy olyan vállalatba szállt be, amely a korábbi években komoly veszteséget termelt; drága, de nagyon gyorsan értéktelenedő eszközöket (jachtokat) birtokol; a luxushajók jogi státusza is zavaros: bár úgy tűnik, pénzért adják ki őket, elérhető besorolásuk alapján a máltai szabályozás értelmében elvileg ezt nem lehetne; viszont évről évre rengeteg pénzt visz el a fenntartásuk.

Alig három nappal később pedig ennél is több pénz sorsáról hozott döntést Rencsár Kálmán, ám ekkor már Budapesten saját cégének hivatalos helységében „egy bababolt tőszomszédságában”. Az üzletember cégjogi lépésekkel lehetővé tette, hogy az egyre nagyobb állami megrendeléseket kapó, és a már NER-mértékkel is kiugró profitot termelő Soltút nyereségének nagy részét néhány, ekkor kibocsátott, speciális részvény tulajdonosa kaphassa meg. A részvényeket eleinte ugyan ő maga birtokolta, ám ez nem maradt így sokáig: a milliárdokat érő papírok még tavaly más tulajdonába kerültek.  Egy olyan céghez, amelynek tulajdonosa és vezetője Szíjj László veje. Az ügylet után csaknem 17 milliárd osztalékot fizettek az elsőbbségi papírok után.

A két esemény elsőre függetlennek tűnhet, de összeköti őket Szíjj László személye – ő az, aki Mészáros Lőrinc üzlettársa, Orbán Viktorral meccset nézett, de gondoskodott Szijjártó Péter – jachtos – nyaralásáról is. 

Szíjj volt az – emlékeztet a G7 –, akiről az elmúlt hetekben az ősfideszes Pesty László filmrendező többször is erős állításokat fogalmazott meg. Interjúiban Pesty arról beszélt, hogy az orkoknak nevezett NER-lovagok némelyike zsarolással szerezhet meg ingatlanokat vagy éppen cégeket.