„Ki
A lényeg

Újra kiírja a Zeneakadémia rektori pályázatát Csák János

19/07/2023 13:32

| Szerző: Klubrádió

Csák János köszönetet mondott a Zeneakadémia oktatóinak, vezetőinek, a Széchenyi Művészeti Akadémiának valamint a Magyar Tudományos Akadémia zenetudományi Bizottságának amiért kifejezték, mit szeretnének a Zeneakadémiával kezdeni. A kulturális és innovációs miniszter az ATV Egyenes beszéd című műsorában arról beszélt, hogy a minisztérium a héten újra kiadja a rektori pályázatot, meghosszabbítva annak határidejét és kiterjesztve az előadóművészek mellett az alkotóművészekre is.

Ahogy arról a klubrádió is beszámolt, az említett szervezetek tagjai az elmúlt napokban nyilatkozatokban fejezték ki aggodalmaikat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektori posztjára kiírt "diszkriminatív" pályázat miatt. Fassang László, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense a Megbeszéljük című műsorban azt mondta, a pályázat kizárólag az előadóművészi szakterületet jeleníti meg egyedüli pályázati feltételként, ezzel pedig kizárja a három másik fontos területet: a zenepedagógiát, a zeneelméletet és a zeneszerzést.

Csák szerint konszenzus van abban, hogy a Zeneakadémiának be kell töltenie az őt megillető szerepet a nemzetközi zenei életben és abban is, hogy lehetővé kell tenni, hogy minél többen induljanak a rektori pályázaton. "Egy dologból nem tudunk engedni, hogy ez az intézmény kerüljön fel abba a pozícióba, ahol nemzetközileg lennie kell. Ehhez kell egy karizmatikus vezető. Olyan, aki állt már a világ nagy színpadain."

Hogy az intézmény szenátusa által támogatott Kutnyánszky Csaba ilyen személy-e, arra Csák azt mondta, nem ismeri őt. Mikor Keller András hegedűművészről kérdezték, akire a kritikák szerint a pályázatot írták, azt mondta, hálás Istennek, hogy nagyon sok olyan magyar művész van, aki megfelel a feladatra. Csák szerint a pályázat körüli vitáknak nincs közük az egyetem alapítványi működéséhez.