„Ki
A lényeg

Vádat emeltek Orbán boszniai szerb szövetségese ellen

12/08/2023 08:20

| Szerző: Klubrádió

Vádat emelt Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke ellen a bosznia-hercegovinai szövetségi ügyészség pénteken, mert a politikus nem hajlandó figyelembe venni a nemzetközi közösség főképviselőjének döntéseit – közölte az MTI.

Bosznia-Hercegovina politikai és alkotmányos berendezkedését a boszniai háborút lezáró 1995-ös daytoni békemegállapodás határozza meg. Ennek értelmében az ország két részből áll: a Szerb Köztársaságból és a Bosznia-hercegovinai Föderációból. A nemzetközi közösség főképviselőjének joga van törvényeket hozni és felfüggeszteni. A boszniai szerbek azonban már Christian Schmidt 2021-es kinevezésekor is azt mondták, hogy nem fogadják el a kinevezését, mert azt az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem hagyta jóvá, ahogyan az az elődei esetében történt.

Az ügyészség szerint hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélhető az a hivatalos személy, aki nem tartja be, nem hajtja végre vagy akadályozza a nemzetközi közösség főképviselőjének a döntéseit, emellett eltiltják a hivatali tevékenységeitől is.

A tavaly októberben ismét megválasztott Milorad Dodik az utóbbi több mint húsz évben többször is kijelentette, hogy szerinte Bosznia-Hercegovina államként működésképtelen, és a boszniai Szerb Köztársaságnak függetlenné kell válnia.

Orbán Viktor rendszeresen tárgyal a boszniai Szerb Köztársaság elnökével, aki nemrég a legmagasabb rangú állami kitüntetést adta Vlagyimir Putyin orosz vezetőnek. (Túlzott oroszbarátsága miatt egyébként nemrég Várhelyi Olivértől, az Európai Bizottság bővítéspolitikáért felelős biztosától kapott figyelmeztetést.)

„Örülök az újabb találkozásnak Szijjártóval. Ő egy kedves és jó szándékú ember, akivel lehet beszélgetni, ellentétben az amerikaiakkal, akik arrogánsak” – mondta márciusban, miután találkozott a magyar külügyminiszterrel.

A magyar kormány komoly támogatásokat juttat a boszniai szerbeknek, korábban az Eximbankon keresztül, kiugróan olcsó hitel formájában adott 45 milliárd forintot Dodikéknak – hívta fel a figyelmet a Telex.

(Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)