„Zajlik
A lényeg

Vádat emeltek Sebastian Kurz volt osztrák kancellár ellen hamis tanúzás miatt

18/08/2023 18:58

| Szerző: Klubrádió

Parlament előtt tett hamis tanúvallomás miatt vádat emelt Sebastian Kurz volt osztrák kancellár ellen a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség.

A vádemelés a politikus azon kijelentéseivel kapcsolatos, amelyeket az osztrák parlament által létrehozott vizsgálóbizottságban tett az állami vagyonkezelő, az ÖBAG vezetőinek kinevezése ügyében.

A bizottságban Kurz 2020 júniusában alábecsülte saját szerepét a Nemzeti Vagyonkezelő Holding vezetőjének, Thomas Schmidnek a kinevezésében. Kurz akkor azt nyilatkozta, nem vett részt a vagyonkezelő vezetőinek kiválasztásában, bár előzetesen tájékoztatták róla. A jelek szerint azonban Kurz és Schmid a kérdésről 2017 közepétől rendszeresen egyeztetett. A vádat Kurz mindig is cáfolta.

A nyomozó hatóság 2021 tavasza óta nyomoz a volt osztrák kancellár ellen hamis tanúzás gyanújával, a hatóság szerint három évig terjedő szabadságvesztés is lehet a büntetés.

A vádemelésre a Twitteren (illetve az X-en) reagált Kurz, itt ismét hamisnak nevezte a vádakat, azt mondta, alig várja, hogy napvilágra kerüljön az igazság.

Egy másik, még vizsgálat alatt lévő ügyben azzal is gyanúsítják a volt osztrák kormányfőt, hogy pártelnökké választása érdekében 2016-ban közpénzből finanszírozott népszerűségét növelő sajtómegjelenéseket, és közvélemény-kutatásokat kozmetikázott.

Sebastian Kurz 2021 végén teljesen visszavonult a politikától, két évvel az Ibiza-ügy kirobbanása után a párt körüli korrupciós nyomozások, valamint a koalíciós kormány felbomlásakor lemondott tisztségéről. A Heinz-Chrsitian Strache osztrák alkancellár politikai karrierjébe is kerülő Ibiza-botrány magyar vonatkozása volt, hogy a kiszivárogtatott videón Strache arról beszélt, hogy Orbánéhoz hasonló médiateret szeretne kiépíteni.

A vádemelés óta Thomas Schmid is bejelentette lemondását.

(forrás: MTI, hvg.hu, kiemelt kép: Flickr.com)