„Ki
A lényeg

Változik a nyugdíjszámítás módja

18/03/2024 10:20

| Szerző: Klubrádió

A nyugdíjba vonulás előtti évet megelőző évek kereseteit a valorizációs szorzószámmal kell megszorozni, ezáltal igazítva azokat az aktuális kereseti trendekhez. A tervezet értelmében a változás komoly hatást gyakorolhat a nyugdíjasok jövedelmére, mivel az új szorzószámok magasabb értékei nagyobb összeget jelentenek havonta.

Egy friss rendelettel módosítja a kormány az 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtásáról szóló 168/1997. (X. 6.) Korm. rendeletet módosítja A tervezet szerint az 1997-es törvény végrehajtásáról szóló korábbi kormányrendelet mellékletét cserélik le, az újabb táblázatot alkalmazva a keresetek és jövedelmek beszámítása során. Ez a változás az időszakosan változó „valorizációs szorzószámokat” érinti, amelyek a nyugdíjak összegét befolyásolják.

A portfolio.hu összefoglalója szetint ez azt jelenti, hogy ha valaki például 2024-ben vonul nyugdíjba, akkor az előző évek átlagkereseteit, ideértve a 2022-est is, figyelembe veszik és azokat a 2023-as kereseti szintekhez igazítják.

A nyugdíjba vonulás előtti évet megelőző évek kereseteit a valorizációs szorzószámmal kell megszorozni, ezáltal igazítva azokat az aktuális kereseti trendekhez.

Ez egyben azt is jelenti, hogy azok, akik olyan évben vonulnak nyugdíjba, amelyben a valorizációs szorzószám magasabb, mint az azt megelőző évben, jelentősen nagyobb juttatásra tehetnek szert.

A keresetek, jövedelmek beszámítása során alkalmazandó valorizációs szorzószámok 2024. január 1-je és december 31-e közötti kezdő időponttól megállapításra kerülő nyugellátások esetén.

Ez a változás komoly hatást gyakorolhat a nyugdíjasok jövedelmére, mivel az új szorzószámok magasabb értékei nagyobb összeget jelentenek havonta – értékelnek a portálon.