„Köszönjük,
A lényeg

Vera Jourová EU-biztos szerint "nem túl eredeti" a magyar elnökség Trumpot idéző szlogenje

25/06/2024 20:53

| Szerző: Klubrádió

A jelek szerint nem mindenki rajong azért a szlogenért, amelyet a magyar kormány az Európai Unió Tanácsának soros elnökségére választott. Az Orbán-kormány Donald Trump kampányszlogenjét idézve a „Make Europe Great Again” (Tegyük újra naggyá Európát) jelszóval fut neki a Tanács élén töltendő hat hónapos megbízatásának.

„Hát, nem túl eredeti, nem igaz?” – tette fel a kérdést a Politico szerint az Általános Ügyek Tanácsa előtt, amely éppen arról vitázott, hogy Magyarország hogyan sértette meg az EU alapértékeit. Jourová azt is mondta, hogy a Bizottságnak vannak bizonyos „megfigyelései” a magyarországi sajtószabadságról és a jogállamiságról. A hónap elején az Európai Bíróság 200 millió eurós bírságot szabott ki az országra az uniós menekültügyi törvények megsértése miatt.

Jourová, az Európai Bizottság politikai értékekért és átláthatóság koordinációjáért felelős alelnöke hozzátette: a tanácselnökség jó lehetőség Magyarországnak arra, hogy megmutassa: „becsületes szereplőként tudja ellátni a feladatot”. Azt reméli, hogy a magyar soros elnökség professzionális és semleges teljesítményt nyújt majd.

(Kiemelt kép: MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq)