„Zajlik
A lényeg

Vesztegetési ügy miatt kellett kirúgni a földügyi helyettes államtitkárt, ugyanúgy, mint az elődjét

12/04/2022 07:45

Kétszer egymás után kellett meneszteni korrupciós vád miatt helyettes államtitkárt az Agrárminisztériumnál. A 24. hu információi szerint a tárcánál a földügyekért felelős Gyüre Anitát ugyanazért távolították el a posztjáról, mint elődjét Nagy Jánost. 

Miután 2020 decemberében bilincsben vitték el Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkárt hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt, utódjául azt az osztályvezetőt nevezték ki, Gyüre Anitát,  aki – mint később kiderült – Nagy tettestársa lehetett. Gyürét 2020 végén nevezte ki a miniszterelnök a tárcavezető javaslatára, majd két hónap múlva, 2021 februárjában már ki is rúgták, de csak most derült ki, hogy őt is a vesztegetési ügy miatt.

Nagy ellen 2021 júniusában emeltek vádat, és már Gyüre Anita ellen is büntetőeljárás folyik, a múlt héten a Fővárosi Törvényszék előtt harmadrendű vádlottként kellett megjelennie, Nagy Jánossal együtt, mivel megtartották az előkészítő tárgyalást – írta a 24.hu.

A bűncselekmény idején Gyüre Nagy János közvetlen irányítása alatt osztályvezetőként dolgozott a tárcánál. Egy vállalkozóval összejátszva trükközhettek egy tanulmányírással: abban állapodtak meg, hogy valódi verseny nélkül, a Nagy János által meghatározott nyertes cég helyett az osztályvezető írta volna meg a tanulmányt, a vállalkozónak kifizetett tízmillió forinton pedig hárman megosztoztak volna, de végül visszavonták a pályázatot. Az ügyészség Gyüre Anitát hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja, amit Nagy János társtetteseként követett el.

A bíróság előtt sem Nagy, sem Gyüre Anita nem ismerte be bűnösségét, ezért tárgyalni fogják az ügyüket. Nagy Jánosnak a vádirat szerint több van a rovásán, mivel ő még az agrártámogatásokkal is visszaélt, amikor megállapodott egy vállalkozóval, hogy 830 millió forintos vissza nem térítendő támogatáshoz segíti cégét, ő pedig 5 százalékos üzletrészt kért és kapott a cégben – írta a 24.hu