„Klubrádió

Visszavonta írását Demeter Szilárd

29/11/2020 13:29

| Szerző: Klubrádió

Mi is beszámoltunk arról a botrányról, ami Demeter Szilárd, az EMMI miniszteri biztosának, a Petőfi Irodalmi Múzeum vezérigazgatójának az Origón megjelent véleménycikke körül alakult ki - egyre többen tiltakoznak az írás ellen, és lemondást követelnek.

Demeter Szilárd most visszavonta a cikkét, egyúttal törölte Facebook oldalát is.

A tiltakozásokra Facebook profilján reagált egy darabig, amíg a Facebook fel nem függesztette azt. Erre lépésként Demeter törölte Facebook oldalát - hogy a profilja megmaradt-e, azt nem tudni, ugyanis három napos letiltást kapott a közösségi portáltól.

Ezt követően az alábbi közleményt jelentette meg Demeter a Magyar Nemzetben:

„Függetlenül attól, hogy mit gondolok az igazamról, és függetlenül attól, hogy az Alaptörvény által garantált vélemény- és szólásszabadságot ahogy eddig is, ezután is védeni fogom, a Sor(o)s című publicisztikámat ezennel visszavonom. A Facebook egy Kertész Imre-idézet miatt letiltott három napra, onnan nem tudom törölni a posztot, tehát a Facebook-oldalamat törlöm.
Abban igazat adok az engem kritizálóknak, hogy nácizni ma relativizálás, és a náci párhuzam akaratlanul is sértheti az áldozatok emlékét.
A közeljövőben ehhez tartom magam.”

A tiltakozók sora folyamatosan nő, a korábban megszólalókon túl Kunhalmi Ágnes, MSZP-s társelnök így nyilatkozott:

„Ha demokráciában élnénk, valamennyi tisztségéről azonnal le kellene mondania. Ennek hiányában az MSZP társelnökeként, valamint a köztársasági ellenzék egyik vezető politikusaként szólítom fel arra, hogy azonnal távozzon a közéletből.
Raffay kitüntetése és Demeter szavai mutatják meg a Fidesz valódi arcát. 2022-ben ez ellen is tehetünk."

A Litera irodalmi portál pedig ezt írta:

„Demeter Szilárd a legjelentősebb irodalmi intézmény, a PIM igazgatója, köztisztviselő, a magyar kulturális közösség tagja és formálója. A minap megjelent írása felmondja az európai diskurzus alapvető normáit. Auschwitz nem hasonlat és nem parabola. Nem kifordítható és nem felhasználható. A megsemmisítő táborok képével és a náci Németország vezetőjének alakjával megbélyegezni az ellenfelet, elfogadhatatlan. Demeter Szilárd nem Soros Györgyöt és a nyílt társadalom eszméjét és gyakorlatát támadta meg, hanem a hagyományunkba gázolt. Literátorként tisztában kellett lennie azzal, hogy milyen fokon sérti meg az emberi méltóság tiszteletén alapuló konszenzust, amikor a tömeggyilkosságok áldozatait illető kegyelet evidenciáját mondta fel.
Egyetlen lehetőség megkövetni az áldozatok emlékét."