„Klubrádió
A lényeg

Vitézy Dávid: Közlekedéspolitikai aránytévesztés a főpolgármester intézkedése

27/08/2021 09:12

| Szerző: Klubrádió

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ igazgatója a főpolgármester lámpaprogramját kritizálta Facebook-oldalán. A főváros főpolgármestere csütörtökön jelentette be, hogy többek között módosítani fogják a lámpaprogramot az autósközlekedés javára Budapesten. 

Vitézy szerint "Utasok százezreit érinti hátrányosan, ezért súlyos közlekedéspolitikai aránytévesztés a főpolgármester mai intézkedése a nagykörúti villamosok lassítására a BKK által még 2012-ben bevezetett villamosbarát lámpaprogram felszámolásával".

"A Nagykörúton a legtöbb ember villamossal jár: háromszor annyian, mint autóval és legalább 15-ször annyian, mint biciklivel. A 4-es és 6-os villamosokat – amelyek Európa egyik legsűrűbben közlekedő villamosvonalai - 330-350 ezerszer használják egy átlagos munkanapon" – írja a BFK igazgatója.

"A villamosbarát lámpaprogram felszámolása hibás döntés, épp a legzöldebb közlekedési módot, a villamosközlekedést választó utasokat, naponta százezreket hoz hátrányosabb helyzetbe, ezért mind közlekedéspolitikai, mind klímavédelmi szempontból aránytévesztés" – folytatta Vitézy.

"A villamosokra hangolt lámpák olyan zöldhullámot biztosítottak, ami a tömegközlekedésnek kedvezett és figyelembe vette a villamosok által átlagosan megállóban töltött időt is – míg korábban az autókra hangolt lámpákat mindenütt lekésték a villamosok és az utascsere után is még kb. fél percig álltak a megállóban indokolatlanul, az új rendszerben ez a jelenség lényegében megszűnt. Ráadásul a villamosbarát lámpaprogram révén két perccel rövidült a menetidő a 4-6-oson, és 7 százalékkal nagyobb kapacitást tudtak biztosítani a nagykörúti villamosjáratoknak" – számolgatott Vitézy Dávid.