„Klubrádió
A lényeg

Zacher: Nem tudni, hány oltatlan van kórházban

26/10/2021 10:09

| Szerző: Klubrádió

Nincs hivatalos adat arról, hogy hány kórházban ápolt beteg nem vette fel az oltását, ami nehezíti az orvosok dolgát – véli Zacher Gábor. A toxikológus arról is beszélt, hogy gyakran teljesen más esethez riasztják őket, és a helyszínen végzett gyorstesztnél derül ki, hogy a beteg adott esetben nemcsak a lábát törte, de koronavírusos is.

Múlt hétig minden koronavírusos beteget a megyei, centrumkórházakba kellett vinniük a mentőknek, most azonban már az enyhe vagy középsúlyos ellátást igénylő betegeket is a helyi kórházakba viszik, speciálisan elkülönített, úgynevezett Covid-osztályokra - értesült a Portfolio.

Zacher Gábor toxikológus, aki a hatvani kórház sürgősségi osztályán dolgozik azt mondta a portálnek: egyre többször fordul elő, hogy amikor nem covidos esethez riasztják a mentőket, kiderül, hogy koronavírus-fertőzött a beteg.

"Most vittünk be egy oltástagadó beteget koronavírussal. A terápiát elfogadta, mert lélegeztetnünk kellett, de ellátás közben sem mondta azt, hogy érdemes lett volna beoltatnia magát" – válaszolta a Portfolio megkeresésére két mentős eset között Zacher Gábor hétfő délután. 

Zacher azt is megjegyezte, hogy gyakran teljesen más esetekhez riasztják őket, majd az ellátás során elvégzett gyorsteszt mutatja ki, hogy adott esetben nemcsak egy lábtörésről van szó, de a beteg koronavírusos is.

Zacher Gábor toxikológus és Lendvai Zoltán plébános kapta
 
Zacher GáborFotó: Mohai Balázs / MTI
 

"A koronavírusos esetek döntő része a nem oltott betegek közül kerül ki, főleg a súlyos állapotban lévők" – számolt be a jelenlegi helyzetről. Azt mondta, hogy a szakmában továbbra is hiányolják azt a tudásanyagot, hogy a kórházakban, koronavírussal ápolt betegek közül mennyi a beoltott, és hányan vannak azok, akik az oltást nem vették fel.

Jobb híján így továbbra is csak egymás közötti információcserére tudnak hagyatkozni az orvosok. A tapasztalatok szerint minden öt be nem oltottra jut egy beoltott. Az intenzív terápiára szorulók körében pedig minden hetedik-nyolcadik beteg az, aki kapott valamilyen oltást.