„Zajlik
Publicisztika
Palack – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Palack – Józsa Márta jegyzete

Józsa Márta jegyzetében a bukaresti tejesüveg-visszaváltó és abból a legenda szerint házat vásárló brigantiktól jutott el Erzsébetváros Csikágónak becézett negyedébe, ahol sorra elnézi a visszaváltó automatáknál azokat a felnőtteket és gyerekeket, akikről első pillantásra is látszik, hogy fontos szerepet játszik immár életükben az eldobott csomagolóanyag összegyűjtése és az ezért kapott fizető utalvány. Felbukkant az állandóan elromló vagy telítődő automatánál való sorban állásnál a nyomor egy láthatatlan rétege.

Lejtő – Neuman Gábor jegyzete
Publicisztika

Lejtő – Neuman Gábor jegyzete

Orbánnak először kell alkalmazkodnia valakihez a politikában. Egy okos ember mondta, talán Churchill, hogy ha egy ország politikai vezetése elindul lefelé a lejtőn, még az isten se állíthatja meg, hogy ne guruljon le az aljáig.

Das Kapital – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Das Kapital – Szénási Sándor jegyzete

Vidnyánszky Attila színre viszi a Tőkét, erről írt jegyzetében Szénási Sándor, aki szerint "félő persze, hogy Marxnak ehhez sem lesz semmi köze, nem is lehet, még akkor sem, ha a Termelési Módot egy különösen zseniális színész állítja elénk, csodás maszkban. De hát Jézus hitéből is csak a politikai kereszténységet képes lepárolni egy hatalom, miért járnának másképp a szellem emberei?".

Hiányozni fog Matolcsy – Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

Hiányozni fog Matolcsy – Kárpáti Iván jegyzete

Az, hogy a köztársasági elnök egy üres öltöny, szomorú, de nem tragédia. Ha az MNB vezetőjét is a Várból irányítják jövő évtől, akkor az Isten irgalmazzon nekünk, mert a befektetők nem fognak, és nosztalgiával gondolhatunk vissza a 400 forintos euróra.

Ostobaság – határok nélkül – Hardy Mihály jegyzete

29/08/2024 18:03

| Szerző: Hardy Mihály

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Ez a másik ország területén létrehozandó egyéni választási körzet ezer sebből vérzik. Fordítsunk rajta egyet! Vajon mit szólna a magyar szuverenitásvédelmi sóhivatal, ha mondjuk Ausztria jelölne ki Sopronban meg Kőszegen hasonlót vagy éppen Szlovákia jelölne ki egyéni választókerületet Nógrádban a tót atyafiaknak?

2024. augusztus 29. Esti gyors-részlet (2024.08.29. Hardy Mihály jegyzete)
03:11
00:00

Nem tudom, elgondolkodtak-e mostanában a …gumicsontról. Nekem először ez jutott eszembe, amikor meghallottam, hogy a kormányzat bedobta a határon túli egyéni választókörzetek ügyét. Egyfelől kiváló figyelemelterelés a magyar gazdaság és a költségvetés súlyos válságjeleiről, másfelől ismét egy nagyszerű csapdahelyzet az ellenzéki pártok számára. Már ha ismét belesétálnak ebbe a csapdába.

A határon túli magyarok ügye már csak ilyen volt mindig, mert ott van a trianoni trauma száz év után is felvakarható sebe, no meg a határon túl élő magyar véreinek miatti aggódás szerepköre az Orbán-kormányok számára. Akikkel valójában amúgy csak annyiban törődnek, amennyire éppen az itthoni politikai előnyszerzés szempontjából fontosak.

Csakhogy közben a gazdasági realitások átrajzolják az egész képletet. Nem kell már sokat várnunk és lassan a határon inneni – értsd a hazai – magyarok lesznek rosszabb helyzetben, mint Szlovákiában vagy Romániában élő nemzettestvéreink. Akiknek a boldogságához más sem hiányzik, mint egy-egy magyar költségvetési pénzből kistafírozott focicsapat, persze a hozzávaló komplett stadionnal együtt vagy netán néhány Tiborcz-féle szálloda. És az sem véletlen, hogy a határ közelében élő honfitársaink, akiknek mégis csak a saját pénztárcájuk a fontosabb, rendszeresen a határ másik oldalára járnak át bevásárolni, mert ott jobb és olcsóbb.

Hanem ez a másik ország területén létrehozandó egyéni választási körzet ezer sebből vérzik. Fordítsunk rajta egyet! Vajon mit szólna a magyar szuverenitásvédelmi sóhivatal, ha mondjuk Ausztria jelölne ki Sopronban meg Kőszegen hasonlót vagy éppen Szlovákia jelölne ki egyéni választókerületet Nógrádban a tót atyafiaknak? Persze meglehet, ez az egész cécó ismét csak arra jó, hogy még egy kis borsot törjön az Orbán-kormány az Európai Unió többi tagállama orra alá. Ennél jobban elszigetelődni már úgysem lehet. Hát durcáskodjunk tovább Brüsszelben a büfében egy kávé mellett, ha éppen fontos döntések születnek – a távollétünkben.

A gumicsont másik oldala pedig (már ha van neki ilyen, de most már maradjunk ennél a képzavarnál), hogy erre nincs jó válasza az ellenzéknek. Hiszen amint megpróbálnak észérvek mentén tiltakozni, azonnal rájuk lehet sütni a „magyar nemzet ellensége”, meg a „hazátlan kozmopolita Soros-ügynökök” bélyegét. Ez a Rogán Antal-féle szabadalom bevált, érdemes hát tovább használni.

A határon túli magyarok pedig boldogan konstatálhatják: a közös határ nemcsak összeköt, hanem el is választ, ha kell. Például a határtalanul terjedő ostobaságtól…

Hardy Mihály jegyzete az Esti gyors 2024. augusztus 29-i adásában hangzott el.