„Klubrádió
Esti gyors

A koncessziós per elmarad – Hardy Mihály jegyzete

20/01/2023 18:03

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

Polt Péter ugye nem egy Giovanni Falcone vizsgálóbíró, aki az életével fizetett, amiért könyörtelenül igyekezett felgöngyölni a szicíliai maffia-ügyeket Palermóban. Budapest pedig nem Palermo, bár azért vannak párhuzamok.

2023. január 20. Esti gyors-részlet (2023.01.20. Hardy Mihály jegyzete)
02:37
00:00

Nem tudom, elgondolkodtak-e mostanában a …satufék kifejezésen? No, nem arra a vészfékezésre gondolok most, amikor valaki hirtelen teljes erővel a fékre lép. Ez mostanában, ilyen csúszós utakon amúgy sem ajánlott. Hanem arra a nem kevésbé sikamlós területen bemutatott satufékre gondolok, amit a jelek szerint Polt Péter legfőbb ügyész mutatott be Hadházy Ákos parlamenti képviselő beadványával kapcsolatban. És amit a Völner-Schadl-ügy mellékszálának is nevezhetnénk. A sajtó egy része csak „Tóni-gate” néven emlegeti a történetet. Ez utóbbi ügyben ugyanis az ügyészség mutatott be egy klasszikus satuféket és füstölgő gumikkal megtorpanva közölte: a nyomozást lezárták, bűncselekmény hiányában. Nincs itt kérem semmi látnivaló, tessék tovább haladni!

Az ügy háttere pedig több, mint érdekes, csak hát Polt Péter ugye nem egy Giovanni Falcone vizsgálóbíró, aki az életével fizetett, amiért könyörtelenül igyekezett felgöngyölni a szicíliai maffia-ügyeket Palermóban. Budapest pedig nem Palermo, bár azért vannak párhuzamok. Például az, hogy Schadl György végrehajtó lehallgatott telefonbeszélgetéseinek jegyzőkönyvében szó esik egy bizonyos „Tóniról, egy Barbaráról és egy Ádámról” meg egy ígéretes koncesszió odaítéléséről. Mit tesz isten, a koncessziók ügyében illetékes minisztert nálunk Tóninak, pontosabban Rogán Antalnak hívják, jelenlegi felesége neve éppen Barbara, kabinetfőnöke meg véletlenül éppen Ádám. Hogy vajon mekkora a matematikai valószínűsége annak, hogy ártatlan, különös és véletlen egybeesésről legyen szó, azt a valószínűségszámításra szakosodott matematikusokra meg az Önök fantáziájára bízom…

A törvényesség legfőbb őre, a legfőbb ügyész pedig úgy dobta el ezt az ügyet is magától, mint a forró krumplit. Vagyis gyorsan lezárták a nyomozást. Hivatali ideje alatt nem az első alkalommal, amikor Orbán Viktorhoz és családjához vagy a FIDESZ felső vezetőihez vezető szálakat kellett volna felgöngyölíteni. Itt kérem jogállam van, nincsen semmi látnivaló, tessék tovább haladni!

Ja, és az elhibázott brüsszeli szankciók tehetnek mindenről!

Hardy Mihály jegyzete a 2023. január 20-i Esti gyorsban hangzott el.