„Klubrádió
Esti gyors

"Ha én egyszer kinyitom a számat" – Hardy Mihály jegyzete

26/01/2023 18:03

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

Völner Pál, a furcsa módon még mindig szabadlábon védekező volt igazságügyi, nem győzöm hangsúlyozni, igazságügyi államtitkár azzal fenyegetőzik a lehallgatási jegyzőkönyv szerint, hogy elkezd terhelő vallomásokat tenni valakire „ott fent”. Emlékeznek Pomócsi bácsira, akit Salamon Béla alakított a feledhetetlen kabaréjelenetben: „Ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer elkezdek beszélni…”

2023. január 26. Esti gyors-részlet (2023.01.26. Hardy Mihály jegyzete)
02:36
00:00

Nem tudom, elgondolkodtak-e erről a… Völner-Schadl-ügyről? No, nem arról, hogy vajon a volt igazságügyi államtitkár vagy a végrehajtói kamara elnöke vajon bűnös-e, mert azt egyrészt pontos információ hiányában nem lehet, bírósági ítélet hiányában meg nem szabad megítélni. Nem is az az érdekes, hogy ki mennyit lopott, vagy ki mennyivel vesztegetett. Hanem az egész történetben maga stílus az érdekes. Olyan kristálytiszta betekintést kapunk az Orbán-féle rendszer működésének a lényegébe, mint egy mérnök, amikor egy-egy új motor vagy autó úgynevezett robbantott rajzát látja, ami feltárja a működés legapróbb belső részleteit.

Feltárul itt az emberi gyarlóság szinte minden válfaja, amikor a már vesztét érző Schadl György kész bárkit magával rántani, csakhogy az irháját mentse. Mondjuk 60-70 kormánypárti parlamenti képviselőt.

Hasonló kategória Völner Pál, a furcsa módon még mindig szabadlábon védekező volt igazságügyi, nem győzöm hangsúlyozni, igazságügyi államtitkár, aki azzal fenyegetőzik a lehallgatási jegyzőkönyv szerint, hogy elkezd terhelő vallomásokat tenni valakire „ott fent”. Emlékeznek Pomócsi bácsira, akit Salamon Béla alakított a feledhetetlen kabaréjelenetben: „Ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer elkezdek beszélni…”

Vagy ott van Völnerné, aki a lefoglalt Porsche miatt méltatlankodik a lehallgatási jegyzőkönyv szerint.

Vagy ott van az ügyészség, amely megsemmisíti a Schadl páncélszekrényében tárolt pornográf DVD-t, amit – nem kell hozzá sok fantázia – nyilván zsarolási potenciálja miatt őriztek egy közszereplőről, és persze a végrehajtónak gőze sincs, hogy miként kerülhetett az oda. A legjobb, ha az ilyen bűnjelet azonnal megsemmisítik, abból baj nem lehet.

És ott van a háttérben valaki, aki egyfolytában szivárogtat a jegyzőkönyvekből, hangfelvételekből, ki tudja melyik NER-es versenytársát akarja ezzel kiütni a nyeregből?

És ott van Tóni, Barbara és Ádám, akikről legfeljebb találgathatunk, hogy ugyan kik lehetnek?

Itt tartunk a 2020-as évek Magyarországán. És akkor még csodálkoznak, hogy az Európai Unió egyetlen eurócentet sem adna ennek a bagázsnak?

Hardy Mihály jegyzete az Esti gyors 2023. január 26-i adásában hangzott el.