„Köszönjük
Megbeszéljük...

Mazsihisz-elnök: Orbán jelezte, hogy vannak elképzelései a Sorsok Házát illetően

22/10/2024 23:26

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke a miniszterelnökkel tárgyalt a Karmelitában. A Megbeszéljük adásában a Sorsok Házával kapcsolatos kérdésre azt mondta, Orbán Viktor jelezte, hogy vannak elképzelései az infrastruktúra további hasznosítását illetően, ami kapcsolatos lesz a többi között a zsidó kultúrával és a sporttal, de még nincs kialakult terv.

2024. október 22. Megbeszéljük - részlet 24.10.22. Grósz Andor
09:13
00:00

Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke hétfőn a miniszterelnökkel tárgyalt a Karmelitában. A Megbeszéljük adásában elmondta, megválasztása óta először találkozott Orbán Viktorral, áttekintették a magyarországi zsidóság helyzetét és beszéltek a világban 2023. október 7-e óta erősödő antiszemitizmusról, ennek esetleges kihatásairól a magyar társadalomra. Megállapították, hogy Magyarországon jelenleg a zsidóság nyugalomban, békében él, a mindennapi életüket, tevékenységüket nem befolyásolják az említett kedvezőtlen tendenciák – fogalmazott.

Műsorvezetőnk megkérdezte Grósz Andort, hogy szóba került-e a miniszterelnökkel folytatott beszélgetésén a Sorsok Háza-projekt, amelyről legutóbb azok a hírek jöttek, hogy a kormány egy szeptember végi döntésével visszavonta azt a 2018-as határozatát, amely szerint a Sorsok Házát az Egységes Izraelita Hitközségnak (EMIH) adták. A korábbi forgatókönyv szerint 2019-ben át kellett volna adni a vészterhes éveket a holokauszt gyermekáldozatainak és túlélőinek szemszögéből bemutató emlékhelyet. A Népszava tavaly januári cikkében arról írt, hogy a Sorsok Háza létrehozása mintegy 7,5 milliárd forintba került, míg fenntartásra és állagmegóvásra 2017-es adatok szerint évente több mint 80 millió forintot költ az állam.

Ezzel kapcsolatban a Mazsihisz elnöke az adásban úgy fogalmazott: Budapesten van egy olyan intézmény, a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont, amely foglalkozik a vészkorszak történéseivel, az áldozatok emlékének ápolásával. Ez plusz lehetőség lett volna, „sajnálom, hogy ez az eredeti terveknek megfelelően nem valósult meg mindezidáig”.

A miniszterelnök jelezte, hogy vannak elképzelései ezen infrastruktúra további hasznosítását illetően, ami kapcsolatos lesz a zsidó kultúrával, a sporttal és így tovább. Nem sportolási lehetőségről van szó – tisztázta –, hanem arról, hogy Magyarországon a zsidóság jelentős részvétellel bírt a sportban az elmúlt században, és erről is meg kell emlékezni. Hozzátette, még nincs konkrét, kidolgozott terv; mivel nem valósult meg az eredeti cél, ezért méltó szerepet kell biztosítani ennek az intézménynek.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Globetrotter19 / Wikimedia Commons

Megbeszéljük...
2024. október 22., kedd 17:10
Riporter: Bolgár György