„Klubrádió
Hetes Stúdió

Moszkvai terrortámadás: abszurdan hangzik az ukránokat emlegető putyini narratíva, de sokan elhiszik

1/04/2024 20:39

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Vlagyimir Putyin orosz elnök láthatóan kivárt, mielőtt megszólalt volna a múlt hétvégi terrortámadás után, majd nagy beszédében azt állította, szerinte a Biden-kormány érdekében áll azt hirdetni, hogy nincs ukrán szál a terrorcselekményben. Csernyánszky Judit kérdezte Mikhail Troitskiy és Bendarzsevszkij Anton Oroszország-szakértőket.

2024. március 30. Hetes Stúdió / részlet, Csernyánszky Judit interjúi (24.03.30.)
12:52
00:00

Nagyon vékonyka az a szál, ahogy ennek ellenkezőjét próbálja bizonygatni Putyin. Neki érdekében áll az ukrán szál firtatása, noha bizonyítékkal nem szolgál – mondta el kérdésünkre Mikhail Troitskiy, a Wisconsin-Madison Egyetem professzora, Oroszország-szakértő, aki maga is orosz. – Putyin azt mondja, hogy a merénylők Ukrajna felé akartak menekülni, és ez elég bizonyíték a részvételükre. A tűz alatt álló orosz-ukrán határon viszont aligha akartak volna átvergődni. Azt pedig Lukasenka elnök sem hallgatta el, hogy arra számítottak, Beloruszba érkeznek a terroristák, információik szerint erre előkészületeket is tettek.

RUSSIA TERRORIST ATTACK
 
Az Orosz Nyomozó Bizottság sajtószolgálata által kiadott videóból kivágott állókép, amelyen az orosz nyomozók Crocus City Hall koncerthelyszínt vizsgálják a Moszkva melletti Krasznogorszkban 2024. március 23-án történt terrortámadást követően.
 

A tadzsik szál viszont tagadhatatlan.

Akik valóban iszlamisták. Viszont Tádzsikisztánban jellemzően síita iszlám fundamentalisták vannak, és mondjuk ott toboroznak is, de az ISIS alapvetően a szunnitákhoz köthető. Gyanús az is, hogy rubelben kapták a vérdíjat, amit hol tudnának elkölteni, ha egyszer menekülniük kell Oroszoroszágból? Szintén gyanús, hogy nem tudjuk, honnan vannak a fegyvereik, vagy kitől kapták azokat.

Ön akkor mire következtet ebből, vagy mi a gyanúja?

Egyelőre nagyon kevés megbízható információ van, az előbb felvetett kérdésekre sem tudjuk a válaszokat, úgyhogy nem szeretnék spekulálni.

Miért pont a választások után került sor erre? Itt van esetleg valamilyen összefüggés?

Ugyebár ez is csak spekuláció, de az ISIS fejével gondolkodva több értelme lett volna kifejezetten a választásokra időzíteni a terrortámadást. Ez is csak kérdéseket vet fel.

Az viszont vitathatatlan, hogy hatással lesz az oroszok ukrajnai háborújára. Miképp vajon?

Ismerve Putyin narratíváját, ő most ezzel indokolhatja az ukrán vezetés elleni indirekt vagy egyéb támadást. Másrészről az oroszokban elülteti annak a magvát, hogy bosszút álljanak az elkövetőkön. Ami jelen esetben az ukránok ellen is irányulhat, hisz Putyin ezt sejteti. És valószínűsíthető az is, hogy a rendőrség, az erőszakszervezetek az eddigieknél is szélesebb felhatalmazást kapnak önhatalmúlag intézkedni. A Kreml szerintem emelni fogja a tétet. Ezzel Moszkva és a Fehér ház között is kiéleződik az ellentét, tekintettel az ukrán háborúra. Sőt, amennyiben a Kreml fenyegetése még tovább megy, az akár a NATO-ra is kihathat. Idegesebb, feszültebb, ingerültebb reagálásra számíthatunk a főtitkár részéről is. Veszélyes játszma, de az látszik, hogy a Kreml emeli már most a tétet.

Hogyan hat mindez az emberekre? Azt érzik, hogy most megingott a bizalom Putyinban, mert nem érzik magukat biztonságban vagy nem is törődnek ezzel?

Azt hiszem, mindkettő. Alapvetően persze az oroszok roppant mély érzésű emberek. Az áldozatok iránti részvétük és az emiatt érzett düh hajtja őket, de azt látom, hogy túlteszik magukat ezen és gyakorlatilag hamar visszaszökkennek a rutinba, a szokványos hétköznapokba. Nem hiszem, hogy kevésbé éreznék magukat biztonságban.

Tehát nem is teszik felelőssé ezért Putyint?

Ebben csak azért nem vagyok biztos, mert nem tekintek igazán megbízhatónak egy közvélemény-kutatást sem. Ezzel együtt azt gondolom, hogy ők sokkal inkább az Iszlám Állam, a radikális muszlimok felelősségét firtatják, mint Putyinét.

Pedig kaptak figyelmeztetést, még az amerikai követségtől is.

Erre is megvan a válaszuk: ők minden fenyegetést elhárítanak, amit csak lehet. És ahogy az ukrajnai háborúban, úgy most is emlegetni fogja Putyin szövegeiben a Nyugat felelősségét. Mint ahogy tette ezt a háború kirobbantásakor – nyilatkozta rádiónknak Mikhail Troitskiy.

Bendarzsevszkij Anton
 
Bendarzsevszkij Anton a Klubrádióban
 
 

Csernyánszky Judit megkérdezte ugyanerről a témáról Bendarzsevszkij Anton kül- és biztonságpolitikai szakértőt is, a vele folytatott beszélgetést is meghallgathatják a fenti hangsávra kattintva. Ő a többi között azt mondta, sok kérdést vet fel az orosz hatóságok sztorija az elfogott emberekről. Az ukrán szálat emlegető putyini narratívára pedig nincs semmilyen bizonyíték, teljesen abszurd módon hangzik, mégis az emberek egy részével rezonálni fog. Feltette a kérdést: vajon Vlagyimir Putyin maga elhiszi-e, amit állít az ukránok és a terrorcselekmény kapcsolatáról. (Kiemelt kép: MTI/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko)

Hetes Stúdió
2024. március 30., szombat 15:00
Riporter: Csernyánszky Judit