„Támogassa
A világ urai

A bevándorlók nemzete

25/04/2021 10:29

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Donald Trump elnök 3.500 kilométer hosszú, 9 méter magas falat akart megépíttetni az USA és Mexikó határán, hogy megállítsa a bevándorlást. Ebből persze nem lett semmi, illetve csak egy-egy kis szakasz, propaganda célból.

2021. április 16. A világ urai (2021. április 16., péntek 19:00)
51:16
00:00
Műsorvezetők: Szénási Sándor

Az Amerikai Egyesült Államok és Mexikó határa talán a legforgalmasabb a világon, évente 350 millió átkelést regisztrálnak. Érdekes, hogy nem csak Közép- és Dél-Amerikából jönnek észak felé, hanem fordítva is élénk a forgalom, mert Mexikó északi része kedvelt nyaralóhely, ahol az USA polgárai kiváló körülményeket találnak. A határ azonban szimbólum lett, legutóbb Donald Trump elnöksége idején, a félelem szimbóluma. Előrejelzések szerint 2050-re az Egyesült Államok színes lesz, megszűnik a fehér többség. A republikánus elnök az ettől való félelemre, averzióra épített. A másságtól való félelem pedig nagy úr.

 
USA-Mexikó határkerítés El Paso közelében, 2007 (kép: Wikimedia Cmmons)
 
 

Frank Tibor történész professzor emeritus, Amerika-szakértő kifejtette A világ urai című műsorunkban, hogy az amerikaiakat összetartja a „fehér Amerika” eszménye, a kereszténység, és az európai eredet. Kennedy elnök 1964-ben megjelent könyvének még azt a címet adta, hogy A bevándorlók nemzete, ez az elmúlt években inkább úgy alakult, hogy a bezárkózók nemzete. Trump nem is határkerítést, hanem egy 9 méter magas betonfalat ígért a mexikói határra, 3.500 kilométer hosszon. Ez persze nem valósult meg, annyi pénz még ott sincs, hogy a gigantikus falat felépítsék.  A bevándorlást ilyen és hasonló hagyományos határvédelmi eszközökkel egyszerűen nem lehet megállítani. Öt sávon jöhetnek, mehetnek az autók a két ország között, nincs az a rendőrség, határőrség, amelyik ki tudná emelni az illegális utazókat – mondta Frank Tibor. Az Egyesül Államok és Mexikó között akkora a gazdasági és társadalmi különbség, hogy a mozgás elkerülhetetlen.  Mexikó egyébként is óriási, 127 milliós ország, körülbelül az USA fele.

Egy kis történelem

Az Amerikai Egyesült Államok nagyon tudatosan építkezett. Részben vásárolt területeket Alaszkától Mexikóig, részben háborúkkal terjeszkedett. 13 állammal indult a keleti parton, de a XVII. századtól érkező európaiak kötelességüknek érezték, hogy terjesszék a „civilizációt” nyugat felé, mondhatni, hogy küldetéstudatuk volt. Persze az expanziónak voltak –enyhén fogalmazva- árnyoldalai is, történetesen például az, hogy az indián lakosságot szinte teljesen kiirtották. Dél felé, Texas, Kalifornia, Új-Mexikó irányába a meggazdagodás vágya, az aranyláz vezérelte a telepeseket. Mexikó alapvetően a spanyol világbirodalom része volt, az USA bővítése viszont fontos célnak számított, szükség volt a munkaerőre.  1890 tájékán viszont kiderült, hogy Észak-Amerika megtelt. 4 olyan évet is jegyez a krónika, amikor csak Magyarországról 200.000 ember vándorolt ki. Elkezdtek válogatni az érkezők között, a munkaerő minősége lett a fontos szempont.

Izgalmas időszak volt az USA és Mexikó viszonyában az első világháború. Németország megpróbálta maga mellé állítani Mexikót, hogy lépjen hadba az Egyesült Államok ellen, 1917-ben. A kísérlet meghiúsult, bár Frank Tibor véleménye szerint ezt Mexikó akár be is vállalhatta volna, talán hajlandóság is lett volna rá.

 
Forrás: Flickr.com
 

Trump vs. Biden

Donald Trump, az Egyesült Államok volt elnöke, úgy látja, hogy Joe Biden intézkedései „országos katasztrófát” robbantottak ki Amerika déli határán - írja a New York Post.

Trump közleményben reagált arra, hogy az amerikai-mexikói határon több ezer fiatalkorú menekült próbál életveszélyes körülmények közt az Államokba jutni. „Néhány hét alatt a Biden-kormány országos tragédiába fordított egy országos győzelmet” – fogalmazott a volt elnök, aki szerint Joe Biden vezetése „halált és emberi tragédiát” hozott.

„Nyakig benne vannak és csak nyelik a vizet” – írja Donald Trump. Arra is felszólította Trump az utódját, hogy fejezze be a határfal építését, melyet Joe Biden leállíttatott.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Wikipedia

A világ urai
2021.04.16. 19:00
Műsorvezető: Szénási Sándor