„Ki
Reggeli gyors

"A cápákban talált kokain alapján a csempészet útját is feltérképezhetjük"

24/07/2024 13:33

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A brazil éles orrú cápák szervezetében talált kokain mennyisége alapján a drogcsempészet útja jobban feltérképezhető lehet – véli Farkas János, a Magyar Tengerbiológia Társaság alelnöke, az ELTE oktatója.

2024. július 31. Reggeli gyors - részlet 24.07.24. Farkas János
09:31
00:00

Pozitív lett a cápák kokaintesztje a brazil partoknál hangzatos címmel jelent meg cikk a 444 hasábjain. Eszerint tizenhárom, találomra kiválasztott brazil éles orrú cápán (Rhizoprionodon lalandii) tesztelték, hogy kimutatható-e bennük drogszennyezés. Mind a tizenhárom esetében rendkívül magas koncentrációban fedezték fel a kokain nyomait. Az érték százszor magasabb volt, mint más vízi élőlények esetében, végzett mérésben.

„Nem véletlen, hogy éppen a sekély vizekben, a partvonal közel élő fajoknál mutatták ki ezeket az anyagokat, hiszen a csempészek mélyebb vizekre, nyílt óceánokra nem nagyon merészkednek, hiszen le kell passzolniuk a szállítmányt. Közismert az, ha feltűnik a parti őrség hajója, akkor próbálnak megszabadulni a rakománytól, mert még mindig kisebb a veszteség, mintha börtönbe kerülnek. Ilyenkor bedobják az illegális árut a vízbe” – mondta a Reggeli gyors szerdai adásában Farkas János, a Magyar Tengerbiológia Társaság alelnöke, az ELTE oktatója. Hozzátette, általában vízhatlan csomagolásba helyezik el a csempészek az árut, hogy később lehetőség szerint vissza tudják szerezni, de ez nem mindig van így.

Azt is megjegyezte, hogy a kiugró érték érthetőnek tűnik a nem ritkán sok mázsás drogfogások ismeretében, nem egyértelmű a cikk alapján, hogy tizenhárom találomra választott cápáról, vagy nagyobb számban vizsgált cápák közül 13 szervezetében találtak kokaint.

Az is egy fontos kérdés, hogyan juthatott a cápák szervezetébe a korábbi mérésekhez képest nagy mennyiségű kokain. Farkas ezt inkább tudja elképzelni úgy, hogy más állatok szervezetében lehetett kisebb mennyiségben kokain, amelyek aztán a cápák prédái lettek. "A csúcsragadozókban található meg legnagyobb mennyiségben a legtöbb szennyező anyag" – foglalta össze.

A megfigyelés egyúttal szerinte alkalmas lehet arra, hogy a csempészet útját jobban, pontosabban fel tudják térképezni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Farkas Jánossal
2024.07.24., szerda 8:33
Riporter: Para-Kovács Imre