„Támogassa
Eurozóna

A CDU-n múlik a Fidesz sorsa

1/03/2019 14:11

| Szerző: Klubrádió

Egyre közelebb kerül a Fidesz ahhoz, hogy kizárják az Európai Néppártból. Már annyi tagpárt kérte ezt, hogy akár meg is tehetnék.

2019. március 01. Eurozóna - részlet 19.03.01. Szent-Iványi István
11:43
00:00

Az európai parlamenti választás átalakíthatja az erőviszonyokat, ezért nem valószínű, hogy még a voksolás előtt kizárnák a Fideszt az Európai Néppártból. Ez a véleménye Szent-Iványi István volt nagykövetnek. Azt azonban nem zárja ki, hogy maga az eljárás elinduljon, ami épp elég kellemetlen. Annyi tagpárt már kérte a kizárást, amennyi az EPP szabályai szerint szükséges, de a CDU szava lehet döntő. Vezető politikusai elítélik azt a plakátkampányt, amelybe a magyar kormányzó párt belekezdett, sőt a CSU-ból is ilyen véleményeket hallani, tehát a véleményük egyértelműnek látszik.

Szent-Iványi István szerint a kizárással mindkét fél veszítene. A néppártból hiányozna az a körülbelül tucatnyi szavazat, amelyet a Fidesz tudna biztosítani, még akkor is, ha valószínűleg az Európai Parlament legnagyobb ereje marad az EPP. A Fidesznek pedig csökkenne a mozgástere, ha nem állna mögötte a pártszövetség. A szakértő azt is lehetségesnek tartja, hogy a Fidesz -megelőzendő a kizárást- maga távozna.

Zentai Péter interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.