„Támogassa
Ötös - Bódy Gergővel

A fogpiszkáló ideje lejárt

8/10/2019 14:02

| Szerző: Klubrádió

Számos tévhit uralkodik még a fogápolás körül, bár nem is biztos, hogy tévhitek voltak, de eljárt fölöttük az idő.

2019. október 08. Ötös - részlet 19.10.08. Kárász Anikó
10:00
00:00

Igaz-e hogy nem szabad folyamatosan ugyanazt a fogkrémet használni, mert az egyikben ilyen hatóanyag van, a másikban olyan, célszerű tehát váltogatni? Nos, korábban a fogorvosok is hasonló véleményen voltak, mást ajánlottak reggelre, mint estére, de ez ma már nem jó tanács. Kárász Anikó fogorvos beszélt arról, hogy a gyártók már olyan fogkrémeket készítenek, amelyek egyaránt gátolják a fogszuvasodást, a fognyak és az íny megbetegedését. Így tehát nem kell a készítményeket váltogatni. A gyerekeknél kell nagyon odafigyelni arra, hogy a korcsoportnak megfelelő fogkrémet adjunk nekik, mert az ő esetükben fontos a fluortartalom.

Különösen fontos a fogkefe. A kemény sörtéjűt nem ajánlják a fogorvosok, mert megsértheti a fognyakat, az ínyt, különösen akkor ha nem jó technikát alkalmazunk, hanem „sikáljuk” a fogainkat. Célszerűbb a közepes, vagy lágyabb sörtéjű fogkefe, amivel körkörös, vagy söprögető mozgást végzünk. Az elektromos fogkefét kimondotta jó eszköznek tartja a fogorvos, hisz sokkal gyorsabb mozgást végez, mint amit kézzel tudunk csinálni. Így le is rövidíti egy kicsit a fogmosás idejét, elektromos kefével elég körülbelül 2 perc, a hagyományossal legalább három perc kell, naponta kétszer.

Szó esett még a jó öreg fogpiszkálóról is. Ennek használatát kifejezettel elutasítja a fogorvos, megsértheti az ínyt. Sokkal célszerűbb – főleg fiataloknál- a fogselyem használata, persze itt is meg kell tanulni a helyes technikát. Az idősebbek pedig, akiknél a fogak között már nagyobb hézagok vannak, jó, ha az erre a célra kifejlesztett kis fogköztisztító kefét használják.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Ötös
2019.10.08. 10:00
Műsorvezető: Bódy Gergő