„Klubrádió
Megbeszéljük...

"A fogyasztói index nem jelzi előre a választások eredményét"

17/01/2022 19:28

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A fogyasztói bizalmi index az emberek a gazdasággal kapcsolatos hangulatát mutatja be, nem lehet következtetni a választások eredményére ebből az értékből – véli Karsai Gábor. A GKI vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy akár kormányváltás van akár nem, az index jellemzően csúcsra jár.

2022. január 17. Megbeszéljük - részlet 22.01.17. Karsai Gábor
12:10
00:00

Sokakat foglalkoztat, hogy mennyire függ a gazdaság helyzetétől, és az emberek a gazdaság állapotához való viszonyulásától egy választás eredménye. Az kétségtelen, hogy a legtöbb kormány a választások előtti időszakra nagyobb gazdaságélénkítő intézkedéseket.

Karsai Gábor, a GKI vezérigazgató-helyettese a Klubrádiónak azt mondta, hogy a fogyasztói bizalmi index csalóka, nem lehet messzemenő, pláne nem pontos képet kapni az országgyűlési választások várható végeredményéről.

Nyilvánvalóan van összefüggés a gazdaság állapota és a választók hangulata közt, a fogyasztói bizalmi index kifejezetten az emberek gazdasághoz való viszonyát kutatja. Hozzátette, az index választási évben jellemzően mindig csúcsra jár a választások előtti utolsó hónapokban. Igaz ez az üzleti szektorra is, bár "kevésbé markáns, nehezen kimutatható módon".

A választási eredményt azért sem lehet ezekből az adatokból megjósolni, mert akkor is így volt, amikor a Fideszt váltotta az MSZP-SZDSZ 2002-ben, majd 2006-ban is, amikor nem volt kormányváltás, és 2010-ben is, amikor a Fidesz került újra kormányra. Amikor egyébként súlyos válságot igyekezett a Bajnai-kormány kezelni, egyszersmind kedvezni a választóknak.

 Fotó: Pixabay
 

Azt elismerte Karsai, hogy a kormányon lévő pártok érdeke nyilvánvalóan az, hogy további 4 évig kormányozzanak, ezért igyekeznek a lakosság pénzügyi helyzetén javítani az utolsó időszakban is. Az ellenzéknek ehhez mérten kell olyan betartható ígéretet tenniük, amivel a választókat maguk mellé állíthatják.

A kormánynak most a koronavírus-járvány gazdasági hatásaival kell szembenéznie, ahol a fogyasztói index hullámzóan alakult. Ez is arra utal, hogy az ígérgetések, a gazdaságélénkítő lépések, csak közvetetten és nem sorsdöntően befolyásolják a választások végkimenetelét.

 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Karsai Gáborral
2022.01.17., hétfő 16:09
Riporter: Bolgár György