„Klubrádió
Megbeszéljük...

A jövő júniusi választásokkal egy időben tartana népszavazást az eutanáziáról a Momentum

11/12/2023 18:09

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Az aktív eutanázia engedélyeztetéséről kezdeményez népszavazást a Momentum, illetve Karsai Dániel alkotmányjogász, aki saját betegségén keresztül szembesítette a nyilvánosságot – benne az Országgyűlést – ezzel a rendkívüli súlyú kérdéssel. Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezető-helyettese arról beszélt a Megbeszéljük című műsorban, hogy bár az általuk leadott népszavazási kérdések elvileg megfelelnek Nemzeti Választási Bizottság feltételeinek, lehet mégis visszadobják az érthetőség hiányára hivatkozva.

2022. október 13. Reggeli gyors - részlet 2022.10.13. Bedő Dávid
09:16
00:00

"Ez egy olyan kérdés, amiben a társadalomnak igenis beleszólást kell biztosítani" – jelentette ki Bedő Dávid országgyűlési képviselő az aktív eutanázia kérdéséről. Ezen megfontolásból indít népszavazást a Momentum az eutanázia engedélyeztetéséről. Időpontként 2024. június 9-ét tűzték ki, mivel ekkor tartják az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat is, így pedig így a kellő számú résztvevő minden bizonnyal biztosított lenne – magyarázta a Momentum frakcióvezető-helyettese.

Mint mondta a Momentum a szabadság pártján áll, ezért támogatják az életvégi döntések szabad meghozatalát. Bedő azzal érvelt, hogy ez egy társadalmat formáló kérdés; sokan találkoznak a közvetlen környezetükben gyógyíthatatlan betegséggel küzdő emberekkel, akiknek meg kéne adni a lehetőséget, hogy dönthessenek az aktív eutanáziáról. A jelenlegi magyar jogszabályok szerint ugyanis semmit sem tehet az, aki az aktív eutanáziát kívánja választani. A Btk. szerint azt is büntethető, ha valaki segít kijutni külföldre egy ott eutanáziát kereső embernek – magyarázta a képviselő.

A népszavazási kérdés megfogalmazásán több héten keresztül dolgoztak a Momentumba, hogy olyan kérdést adhassanak le, ami igennel vagy nemmel eldönthető, a jogalkotó és a parlament számára is egyértelmű, illetve a választópolgárok számára is tiszta. Ugyanakkor nehéz megsaccolni, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) átenged-e egy ilyen kérdést, mivel ez az intézmény is politikai megszállás alá került a Fidesz által – mondta Bedő. Hozzátette, hogy amennyiben az NVB átengedi valamelyik kérdésüket, akkor 200 ezer aláírás összegyűjtése nem lesz akadály a Momentumnak, hiszen a párt a NOlimpia kampánnyal indult még 2017-ben, amikor is 260 ezer aláírást gyűjtöttek össze kizárólag Budapesten, a mostani kérdésben pedig az egész országot szeretnék megszólítani.

A választási irodának öt napja van megállapítani, hogy formailag helyes-e a népszavazási kérdés. Ha ők rábólintanak, akkor NVB-nek 60 napja lesz dönteni arról, hogy átengedi-e ezt a kérdést vagy sem, ezt a döntést 30 nap lehet fellebbezni. Ha itt nem engedik át, fellebbezés utána Kúriához kerül az ügy, ha ők is elutasítják, akkor innen fellebezni már csak az Alkotmánybírósághoz lehet – magyarázta Bedő Dávid. Hogyha az NVB átengedi a kérdést, és utána rögtön nekiállnak az aláírásgyűjtésnek, akkor lesz lehetőségük a június 9-re megszervezni a népszavazást. Ha viszont minden döntéshozói fórum elutasítja őket, akkor 30-60 napos fellebezési időkkel reálisan őszre valósulhat meg az eutanáziáról szóló népszavazás – mondta Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezető-helyettese.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Bedő Dáviddal
2023. december 11., hétfő 16:45
Riporter: Bolgár György