„Zajlik
A lényeg

Budapesten gyártották a Hezbollah-tagoknál felrobbant csipogókat a licenctulajdonos szerint

18/09/2024 12:30

| Szerző: Klubrádió

A Hezbollah fegyveresei által használt AR-924-es személyi hívókat a Magyarországon, Budapesten működő BAC Consulting Kft. gyártotta – írta meg az AP. Tegnap délután több ezer csipogó robbant fel Libanonban és Szíriában a Hezbollah tagjainak kezében és zsebében, pár órával később kiderült, hogy az eszközök egy tajvani cég, a Gold Apollo termékei. A Hezbollah libanoni milícia, terrorszervezet által rendelt több ezer darab csipogót valószínűleg gyártás közben módosították, mindegyikben elhelyezhettek egy kis méretű robbanótöltetet és egy, azt működésbe hozó mechanizmust. Kis-Benedek József, nemzetbiztonsági szakértő és Székely Róbert, az Izraelinfo munkatársa nyilatkozott erről a Klubrádiónak a Lényeg című hírműsorban. 

2024. szeptember 18. A lényeg (2024. szeptember 18., szerda 12:00)
12:49
00:00
Műsorvezetők: Báder Tamás, Kárpáti Iván, Suba Krisztina, V. Nagy Gyöngyi, Szabados Tímea, Viski Nóra

Egy magyar cég gyárthatta a több ezer Hezbollah-tagnál egyszerre felrobbant kommunikációs eszközt, Izrael hivatalosan nem vállalta magára az akciót. A Hezbollah számára ez egy nagyon nagy pofon. Nemcsak feltétlen emberveszteségben, hanem leginkább abban, hogy úgy érezhetik, hogy sehol sem lehetnek biztonságban.

A licenctulajdonos szerint gyárthatta magyar cég a Hezbollah tagoknál felrobbant csipogókat. A kommunikációs eszköz, a személyi hívó konkrét modellje, amivel üzeneteket lehet fogadni, papíron, egy tajvani cégé, de állításuk szerint licencszerződésben állnak egy magyarországi vállalattal. A magyarországi cég felelős tervezésért, gyártásért és értékesítésért, a tajvani csak a márkanevet adja. Egy libanoni forrás szerint még a gyártási folyamat során helyezték el a pár grammos robbanótölteteket a terrorszervezet által rendelt eszközökben. A tajvani céget Gold Apollónak, a magyart BAC Consulting Kft.-nek hívják, utóbbi hivatalosan Budapesten működik.

Időközben az NBC elérte a magyar cég vezetőjét, Cristiana Bársony-Arcidiaconót, aki megerősítette, hogy cége a Gold Apollóval dolgozott együtt. Amikor a személyhívókról és a robbanásokról kérdezték, azt felelte, hogy nem én gyártottam, én csak közvetítő vagyok.

 
Izraelt hibáztatja a Hezbollah
 

A tegnap délutáni tömeges likvidálásban legalább 9 ember meghalt, 2800-an megsebesültek Libanonban és Szíriában. A Sky News libanoni forrásai szerint a Hezbollah mintegy 5000 darabot rendelt ebből a csipogóból. A szállítmány tavasszal érkezett Libanonba. A találgatások szerint nagyjából 3 gramm robbanószer került bele. Ugyanez a forrás Izraelt, egészen pontosan a Moszad titkosszolgálatot tette felelőssé a merényletért. Izrael hivatalosan nem vállalta az akciót.

A Hezbollah a Gázai övezeti háború kirobbanása óta, rendszeresen támadja Izrael területét északon, és csak abban az esetben hagyna fel ezzel, ha létrejönne egy tűzszünet Izrael és a Hamász között. Izrael viszont egy ENSZ határozatra hivatkozva a Hezbollah kivonulását követeli a határtérségből. Az Izrael és a Hezbollah közötti összecsapások miatt tízezrek voltak kénytelenek elhagyni az otthonukat a határ mindkét oldalán. A tegnapi akció úgy okozott komoly károkat, hogy még egy rakétát, vagy drónt sem indítottak.

Erről beszélt a Klubrádiónak Kis-Benedek József, nemzetbiztonsági szakértő: "a csipogót azért használják, mert nehéz lehallgatni, az egyirányú kommunikációt teszi lehetővé. Fölrakják a derekukra, csipen egyet, ha valami üzenet jött. Rövid, de fontos közleményeket, utasításokat továbbítanak rajta. Jelen helyzetben az izraeli vezetés nagyon aggódik azért, hogy elég sok rakétát indítottak a Hezbollah részéről, és éppen két nappal ezelőtt nyilatkozta Joáv Galant, izraeli védelmi miniszter, hogy valamit kellene most már tenni az északi fronton, mert tűrhetetlen állapot, hogy 60 ezer ember nem tud visszamenni a lakásába. Eltelt két nap, és léptek is valamit. Én úgy gondolom, hogy az izraeli hadsereg most éppen arra készül, hogy ha a Hezbollah részéről erre lesz egy válasz, akkor arra valamit kell nekik is reagálni. Elég komoly veszteségeket okozott ez az akció, és úgy lehet összegezni ezt a témát, hogy egy eszkalációs folyamat eredménye."

Kis-Benedek József egyértelműnek tartja, hogy Izrael áll a robbanások mögött: "Ma reggel nem teljesen véletlenül ült össze a biztonsági kabinet, és tárgyalják a libanoni helyzetet. El tudom képzelni, hogy azért csak erről beszélnek, hogy ennek milyen következményei lehetnek. Izrael ilyen dolgokat nem szokott fölvállalni. Furcsa is lenne, tehát nyilván ők nem vállalják ezt fel."

"Kettős a fogadtatása az eseménynek Izraelben - számolt be róla Székely Róbert, az Izraelinfo munkatársa a Klubrádiónak. - Bár Izrael hivatalosan nem vállalta fel, az emberek mégis büszkék rá, hogy egy ilyen akciót sikerült végrehajtani. Másrészt viszont sokan azt találgatják, hogy vajon most volt-e ennek a legjobb időzítése".

"Izrael ugyan nem vállalta fel nyíltan azt, hogy ő lett volna emögött a támadás mögött, de ennek igen nagy a valószínűsége. A fogadtatása ennek kettős, van benne egy bizonyos büszkeség, hogy egy ilyen akció kivitelezéséhez bizony nagyon sok tervezésre van szükség, nemcsak több hónapra, inkább több évnyi tervezésre. Ez biztonságpolitikai szempontból, hírszerzési szempontból egy nagyon nagy siker. Azt is lehet tudni, hogy a Hezbollah számára ez egy nagyon nagy pofon. Nemcsak feltétlen emberveszteségben, hanem leginkább abban, hogy úgy érezhetik, hogy sehol sem lehetnek biztonságban. A másik oldala az izraeli fogadtatásnak az, hogy vajon a megfelelő időzítés volt-e. Biztonságpolitikai szakemberek sokat beszélnek arról, hogy vajon ez segít abban, hogy esetleg elriasztja a Hezbollah-ot attól, hogy tovább mérgesítse a helyzetet, hogy kiszélesítse a háborút, vagy inkább ellenkezőleg, ez lehet az ok arra, hogy egy nagyobb háborúba kezdjen."

A Gold Apollo eddig nem mutatta be a BAC Consulting-gal kötött konkrét megállapodást, a tajvani cég vezérigazgatója, Hszu Csingkuang szerdán annyit árult el az AP tudósítójának, hogy három éve él az együttműködési megállapodás, és a BAC lépett fel azzal az igénnyel, hogy gyártanák a csipogót. Hszu az újságíróknak szerdán arról is beszélt, hogy a licencmegállapodás előtt is kapcsolatban voltak a céggel. Egy különös esetet is felemlegetett, amikor egy tajvani bank visszatartott egy gyanús banki transzfert, amelynek köze lehetett egy közel-keleti országhoz.

A BAC Consulting Kft. a honlapja alapján egy tanácsadócég, ami a legkülönfélébb projekteken dolgozik. A cégadatok szerint két éve van üzleti tevékenysége, tavaly 210 millió forintos árbevétele és 13 millió forintos profitja volt. A tevékenységei között minden ott van a lapkiadástól az olajgyártásig, a tulajdonosának pedig nincs másik cége. Az nem világos, hogy mindezek fényében hogy lehetett a Gold Apollónak három éve együttműködési megállapodása a céggel, és hogy lehettek vele már ez előtt is kapcsolatban. 

A lényeg (délben)
Szerkesztő: Kárpáti Iván
Munkatársak: Turák Péter, Kemény Dániel