„Klubrádió
Klubdélelőtt

A mai hatalmasok nem erkölcstelenek, ők erkölcs nélküliek – Klubdélelőtt ajánló

13/08/2021 22:40

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

Littvay Imre és Takáts Tamás zenészek, illetve a zenészként is ismert Dr. Alibaba (Dr. Ali Denghani fogorvos) mellett itt volt a Klubdélelőttben Bibó István azonos nevű fia; a Bibó Szakkollégium alapítója, a 70 éves Kéri László, valamint Hesp József Kincsem-kutató.

2021. augusztus 14. Klubdélelőtt (2021. augusztus 14., szombat 09:00)
160:40
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

9.00 A Rockmúzeum vitrinjébe került Orbán Józsi, a 100 Folk Celsius három éve elhunyt alapító frontemberének gitárja, emellett a zenekart is megtisztelték kiállítóhellyel, hiszen a magyar countrybanda idén lett 45 éves. Vendégünk volt a zenekar vezetője, frontembere: Littvay Imre.

9:30 Hesp József Kincsem-kutató ránézésre tiszta ükapja. Robert Hespnek, a XIX. századi Yorkshire grófságából Magyarországra szakadt idomárnak a leszármazottja, aki a világhírű lóból veretlen és verhetetlen csodakancát faragott.

Hesp József
 
Hesp József
 

10:00 Dr. Ali Denghani – vagy ahogy mindenki szólítja, Alibaba – Iránban született egy hatgyermekes család harmadik fiaként. Pécsett járt egyetemre, fogorvosi praxisa mellett ma már a perzsa-magyar kapcsolatok elmélyítésén is munkálkodik, mindemellett pedig énekesként, dalszerzőként is ismerhetjük már.

10:30 Kéri László politológus, szociológus, tanár – 70. születésnapján köszöntöttük – hajdan a Budaörsi úti kollégiumban az ő irányítása alatt jött létre a későbbi Bibó István Szakkollégium elődje, ahol jogot hallgató diákokkal, a kérésére tágabban kezdtek foglalkozni a társadalomtudományokkal. Kéri nevelőtanárként olyan, a rendszerváltás után jelentős politikusokat és közéleti személyiségeket is tanított itt, mint Orbán Viktor, Simicska Lajos, Kövér László, Szájer József vagy épp a későbbi köztársasági elnök Áder János. Megtudhattuk, miként vélekedik egykori tanítványairól?

Kéri László
 
Kéri László a Klubrádióban
Fotó: Bálint Judit / Klubrádió
 

11:00 Dr. Bibó István, a 20. századi egyik legnagyobb magyar politikai gondolkodójának, politikusának, Bibó Istvánnak fia, a református püspök Ravasz László unokája. Hívő ember, aki a kommunista államtól szerezte vissza a református gimnázium épületét, majd saját protestáns iskolát alapított. Arra a kérdésre, hogy erkölcstelennek tartja-e a ma hatalmon lévőket, egy újságban ezt válaszolta: „Az erkölcstelen magyarul annyit jelent: gazember. A mai hatalmasok ebben az értelemben nem erkölcstelenek. Ők erkölcs nélküliek.”

Bibó István kétszer
 
Bibó István kétszer
 
Talán a Klubrádióban van az egy négyzetméterre eső legtöbb Bibó-szobor, büszkék is vagyunk rá nagyon.
Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

11:30 Takáts Tamástól egy idézet: „A Máté Péter állami díj után újabb megtiszteltetés ért! Örkényben többedmagammal átvehettem egy olyan díjat, amelyet magánemberek alapítottak abból a célból, hogy művészeket, közszereplőket, közösségekért dolgozó embereket tüntessenek ki, legyen bármilyen művészi, politikai, világnézeti hitvallásuk, akik képesek az értelem, a szeretet, a kölcsönös tisztelet hangján szólni egymáshoz, másokhoz, mindenkihez. Sokat mondó neve van a díjnak. Emberi Hang. Köszönöm, hogy én is díjazott lehettem.” Vendégünk volt az énekes.

Takáts Tamás az Emberi Hang díjátadóján
 
Takáts Tamás az Emberi Hang díjátadóján
 
Klubdélelőtt
2021. augusztus 14. szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa