„Támogassa
Reggeli gyors

A mentőknél sincs rendben a tesztelés

4/05/2020 13:12

| Szerző: Klubrádió

A vírustesztelésnél azt kell eldönteni, hogy mit akarunk megtudni, annak megfelelően kell kiválasztani a tesztet. Persze, vannak hibás termékek is.

2020. május 04. Reggeli gyors - részlet 20.05.04. Ferenci Tamás
07:32
00:00

A világ számos pontjáról érkezett már panasz a kínai koronavírus-tesztekre, hogy azok egyenesen használhatatlanok. Ezért ott szigorították az exportot, néhány cégnek megtiltották a kiszállítást, de addigra Magyarország már bevásárolt, illetve bőséggel rendelt. Az is elterjedt, hogy a gyorstesztek teljesen alkalmatlanok a vírusfertőzés kimutatására, ami így nem igaz. A hírek és híresztelések káoszában Ferenci Tamás orvosbiológiai mérnök, az Óbudai Egyetem Élettani Szabályozások Kutatóközpontjának docense segített eligazodni.

Nagyon sokféle koronateszt van, de ezek két fő csoportra oszthatók. Az úgynevezett szerológiai, illetve gyorstesztek arra alkalmasak, hogy a beteg szervezetben termelődő ellenanyagot mutassák ki. Ezek az antitestek azonban csak a fertőzés utáni napokban, vagy héten kezdenek megjelenni a szervezetben. Néhány napig tehát nem fog a teszt mutatni semmit. Ennek a haszna ott van a gyógyításon kívül, hogy például a kontakt kutatásban segíthet, a terjedés lassításában, a gócok megtalálásában. Ezek az ellenanyagok egyébként viszonylag hamar el is tűnnek a testből. Vannak azonban olyanok is, amelyek évekig, akár évtizedekig is kimutathatók a szervezetben, ezek ismerete is rendkívül hasznos. Akinél az ellenanyagok kimutathatók, az nagy valószínűséggel már védettséget is élvez, bár a jelenlegi ismeretek szerint ez vehető biztosra.

A másik típusú, az úgynevezett PCR teszt pedig arra való, hogy magának a vírusnak a jelenlétét mutassa ki. Még az ellenanyag megjelenése előtt jelez. Ez rendkívül megbízható, a torokból vesznek mintát, azt ellenőrzött körülmények között laboratóriumba szállítják, és megfelelő műszerekkel vizsgálják. Ebben az esetben tulajdonképpen az egyetlen hibalehetőség a mintavételnél van.

Ferenci Tamás szerint az a probléma, hogy még a mentők is használnak gyorstesztet akkor, amikor  PCR-re, tehát magának a vírusnak a kimutatására lenne szükség. A lényeg tehát az, hogy mindkettőt akkor kell alkalmazni, amikor a célt már ismerjük, tudjuk, hogy mire vagyunk kíváncsiak. Az orvosi egyetemek által kezdeményezett és végzett országos tesztelésnél mindkét módszert, mindkét tesztet használják, és ez jelen helyzetben a lehető legjobb megoldás.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Reggeli gyors
2020.05.04. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor