„Klubrádió
Galaxis kalauz

A minket birtokló tulajdonunk

19/12/2020 08:32

| Szerző: Timár Ágnes

A csacsi húzta könyvtártól a birtoklási vágy okának megfejtésén át az információgyűjtögetésig és -rendszerezésig vezetett a legutóbbi Galaxis kalauz. 

2020. december 16. Galaxis kalauz (2020. december 16., szerda 15:00)
46:40
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória, Timár Ágnes Szerkesztők: Lay Viktória, Timár Ágnes

A műsor 116. epizódja nagyjából ott folytatódott, ahol az előző véget ért. Az előző héten megállapodtunk abban, hogy a könyvolvasás igenis lehet közösségi élmény. Ha például egy könyvklubhoz csatlakozunk, vagy éppen könyvtárjegyet váltunk. Előbbit manapság persze csak online formában tudjuk megvalósítani, utóbbit jelenleg úgy sem. Azonban, hogy milyen különleges alternatív könyvtárformák működtek egykor hazánkban is, arról beszélt Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár igazgatója. Az interjúban nem csak jelenlegi nehéz helyzetükről mesélt, de bemutatta a könyvtárak kialakulásának történetét is.

Sokan, ha van rá módjuk, azonban inkább megveszik a könyvet, mintsem kikölcsönzik, pusztán a tudat miatt, hogy ott van a polcukon. Bármikor újra olvashatják, belenézhetnek egy emlékezetes sort kutatva. Vagy csak úgy. De mi lehet az oka ennek a „csak úgy”-nak? Miért érezzük fontosnak, hogy bizonyos tárgyakat, valamilyen tudást, vagy éppen valakinek az elismerését birtokoljuk? És egyáltalán ez a vágyunk mikor alakul ki? Hogy szeretünk-e kölcsön adni, cserélgetni, többek között erről kérdeztük a folytatásban Bojti Andrea klinikai gyermek- és ifjúságpszichológust. A szakember elmondta, a gyerekek egészen kiskorban inkább próbálják óvni a tulajdonukat, és épp hogy arra nehéz rávenni őket, hogy kölcsön adjanak bármit, míg kiskamaszkorban amolyan közösségépítő ereje lehet az uzsonna, a hátizsák, a ruhák cserélgetésének. Ez persze nem zárja ki a birtoklási vágy kialakulását sem, tette hozzá Bojti Andrea.

Ragaszkodni valamihez, esetleg azt gyűjtögetéssel nyomatékosítani, régi szenvedélyünk. De vajon tényleg egy szenvedély? Kóros? És ha az, felismerjük? Vagy csak szeretünk rendszerezni, megkeresni az összefüggéseket a világban, és amolyan mini szervezettséget kialakítani magunk körül? Az adás zárásaként Warholik Zoltán kollégánk, a csütörtöki Ötös műsorvezetője saját élményein keresztül igyekezett választ adni a fenti kérdésekre. Elmondta, gyerekkora óta gyűjti a kulturális élményeket, és azokat rendszerezi is. Több albumnyi újságkivágása van, amely azoknak a színházi előadásoknak, koncerteknek az emlékét őrzi, amelyeken ott volt. Ezen kívül azonban van amolyan házi médiaarchívuma is, amely nem csak hobbi, hanem a munkájában is nagy segítségére van.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Cseke Csilla.

Galaxis kalauz
2020.12.16. 15:00
Műsorvezető: Timár Ágnes