„Klubrádió
Reggeli gyors

A Nemzetiben sérült színészek ügyvédje magasabb kártérítést remél

12/03/2024 13:36

| Szerző: Klubrádió/Gőzsy Kati

Novemberben a Nemzeti Színházban Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia színészek a Rómeó és Júlia című előadás közben leestek a vastraverzekkel felépített díszlet felső emeletéről, három méter magasból, ami súlyos sérüléseket okozott mindkét színésznek, a történtek után mindkettejüket azonnal műteni kellett. A színészek még nem kaptak kártérítést, ezért ügyvédhez fordultak az ügyben. "Az együttérzés kifejezése mind a színház vezetése részéről, mind pedig a kollégák részéről megtörtént. Kell egy korrekt egyezség, de ehhez kell a gyógyulásban egy végállapot, ami még nem alakult ki" - mondta Borbély Zoltán, Horváth Lajos Ottó ügyvédje.

2024. március 12. Reggeli gyors - részlet 24.03.12. Borbély Zoltán
09:31
00:00

"Én Horváth Lajos Ottót képviselem, és amit a kórházban tesznek velük nap mint nap, az tényleg emberfeletti. De nagyon fontos az, hogy ahhoz, hogy valaki kártérítést kapjon, ahhoz tudjuk, hogy mekkora a kár. Ehhez nyilván ez időbe telik. Én azt gondolom, hogy ez nem fog évekig tartani, mert senkinek nem érdeke ez" - mondta az ügyvéd. 

A két színész jelenleg is kezelésre szorul, nem tudnak dolgozni, fontos lenne az anyagi kompenzáció a számukra, ezért fordultak mindketten ügyvédhez. Horváth Lajos Ottó hetente háromszor rehabilitációs foglalkozásokon vesz részt a sérült keze miatt. Szász Júlia azóta is mankóval jár. Februárban azt írta az Instagram-sztorijában: „Zsibbad az egész lábam, szúr, nyilall, semmit nem értek a fájdalomcsillapítók”. A baleset utáni felépülés az ő esetében is még hónapokig eltarthat. A színésznő jogi képviselője nem kívánt nyilatkozni az ügyben. 

 
Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia, a 
Rómeó és Júlia előadásban az erkélyen - Nemzeti Színház/Eöri-Szabó Zsolt
 

"Ahhoz, hogy minél hamarabb visszatérjenek, kell valamilyen segítség. Nem kikényszerítés, ez egy egyszerű tény. Bizonyára mindenki ismeri az üzemi baleset szót - mondta az ügyvéd. - Ez sajnos bekövetkezhet egy építkezésen, és bizony bekövetkezhet Magyarország első számú színházában is. A színház az ugyanúgy veszélyes üzem, mint mondjuk a filmforgatás, vagy mint mondjuk, ahogy Amerikában volt egy olyan filmforgatás, ahol ennél sokkal-sokkal tragikusabb eredmény született. Az eredményt természetesen mindig jogi értelemben értem."

Folyik egy vizsgálat, ezt azonban a rendőrség végzi, és ehhez sértettként meghallgatták a színészeket, mondta az ügyvéd. "Ennek az eredményét mi sem tudjuk még, de én abban bízom, hogy mind a két eljárás megnyugtatóan le fog zárulni."

Mondhatná azt a színház vezetése, hogy addig is, amíg ez kiderül, én teszek egy nagylelkű gesztust, egyrészt van neki miből, mert irgalmatlan állami pénzeket kap, másrészt meg mégiscsak munkavégzés közben sérült meg két fontos dolgozóm, mondta a műsorvezető. "Igen, ez fog történni feltehetően, legalábbis remélem - válaszolta -, és de ehhez fontos, hogy valamilyen végállapot kialakuljon, ami még messze nincsen így. Fontos, hogy ne ellenségekként tekintsünk egymásra, hanem szeretnénk egy közös, megnyugtató megoldást találni."

"A Munka Törvénykönyve alapján is, ha azt nézzük, a Btk. alapján is, ilyenkor van egy egészséges kompenzáció, amelyet peren kívül kell megtennünk, több okból - mondta az ügyvéd. - Ez a színháznak is jobb, a művészeknek is jobb, és mindannyiunknak jobb, hogy legalább ez a része lezáruljon. Például, ahogy mondtam, a gyógykezelésre lehet ezt fordítani, és én abban bízom, hogy mind a két művész fel fog épülni."

A bírói gyakorlatban kevés a kártérítés, mondta az ügyvéd: "Hát igen, ha most megkérdeznénk egy átlagembert, akár egy tájékozott embert is, hogy mennyi ma Magyarországon mondjuk egy élet, a hozzátartozói kárigénye mennyi egy maradandó sérülés, mennyi, ha valaki esetleg kerekesszékbe kerül, akkor egészen elképesztően távol van a társadalomnak az igazságérzete, vagy az ebben alkotott véleménye és a gyakorlat, ami sokkal kevesebb. 100 milliós összegekre gondolnak." Most lát egyfajta áttörést. Mintha emelkednének a megítélt sérelemdíjak. Legutóbb például a Hableány katasztrófa ügyében hallhatta a közvélemény, hogy körülbelül melyek ezek az összegek: "Megmondom őszintén, a magyar bírói gyakorlatot messze-messze meghaladja". A perben 78-an jelentettek be kárigényt összesen 4,3 milliárd forintos értékben, ebből a bíró 1 milliárd 825 millió forintos kártérítést tartott jogosnak. Az áldozatok hozzátartozóinak járó összegek között nagy szórás van: van, aki ötmilliót, míg van, aki 80 milliót fog kapni.

"Oké, hogy a bírói gyakorlat kevés, de mondhatnák, hogy mi nem akarunk ezen alkudozni - vetette közbe a műsorvezető. - Tényleg azt akarjuk, hogy a megsérült színészek a legjobb ellátást kapják, megfizethessék. Szóval megnyomjuk egy kicsit a cerkánkat, és egy nagyobb összeget írunk arra a papírra, nem vitatkozunk feleslegesen."

"Én ebben őszintén bízom, és egyelőre semmilyen vita nem volt közöttünk. Történt egy kapcsolatfelvétel, a színháznak van egy rendkívül érzékeny jogásza, aki nap mint nap folyamatosan tartotta velem a kapcsolatot, mert ez nem a művészek dolga - válaszolta Borbély Zoltán. Nincsenek konfliktusok, egyelőre jól haladnak az egyeztetések. - A művészeknek az a feladata, hogy minél hamarabb meggyógyuljanak, és ezt szívből kívánom nekik. Ha valakinek a feje fölött ott lebeg valami, legyen ez mondjuk a munkáltató, legyen ez mondjuk a művészet, az lelkileg is nehezebben gyógyul." 

Vidnyányszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója a Népszavának úgy nyilatkozott, hogy a baleset körülményeinek kivizsgálása jelenleg is folyamatban van, és ez nemcsak a rendőrségi eljárásra, de a sérült színészek biztosítására is vonatkozik.