„Klubrádió
Reggeli gyors

A Suzuki japán nagyfőnökére utaznak a magyar dolgozók

28/05/2019 11:13

| Szerző: Klubrádió

Tiltakozó akcióba kezd a magyarországi Suzuki-gyárnál a vasas szakszervezet, mert szerintük a cég semmibe veszi a magyar munkavállalók jogait. Félpályás útlezárást terveznek, és azzal számolnak, hogy ez Szuzuki Oszamu, a Suzuki Motor Corporation elnök-vezérigazgatójának mozgására is hatással lesz.

2019. május 28. Reggeli gyors-részlet/Interjú László Zoltánnal (2019.05.28.)
03:08
00:00
Köztéri akciót szervezett a Vasas Szakszervezeti Szövetség az esztergomi Suzuki-gyár elé, kedden lezárják az üzemnél futó úttest egyik felét, hogy így tiltakozzanak a cég munkahelyi politikája ellen. Az érdekképviselet, illetve a gyárban dolgozó szakszervezeti tagok ezzel akarják kimutatni elégedetlenségüket azzal, ahogy a munkaügyi kapcsolatokat a cég helyi menedzsmentje kezeli – mondta a Klubrádióban László Zoltán, a szövetség alelnöke.

Nem tetszik nekik, hogy a Suzuki időhúzással, a törvényesség határán lévő eszközökkel igyekszik nehezíteni a párbeszédet, A cégnek meg kell szoknia, el kell fogadnia, hogy a gyárban szakszervezet működik, és meg kell értenie, hogy a magyar törvények értelmében az érdekvédőkkel párbeszédet kell folytatniuk, valamint azt is, hogy például a bérmegállapodást vagy a kollektív szerződést a szakszervezet jogosult megkötni, és nem az üzemi tanács.

Járműipar - Bemutatták a Suzuki Swift új modelljét
 
Szuzuki  Oszamu
Esztergomban, még 2010-ben MTI Fotó: Kovács Attila
 


Vannak ugyanis cégek, amelyek azt gondolják, majd ők kiválogatják a nekik tetsző érdek-képviseleti partnert, és azzal egyezkednek, ahogy az a politikában is látni. A szakszervezet azonban ragaszkodik a törvényekhez, amely pontosan leírja, kinek milyen jogosítványai vannak, a munkáltatóknak tehát el kell fogadniuk a szakszervezetek jogosítványait is. – tette hozzá.

Az akció akkor különösen hatásos lenne, ha a tiltakozók épp összefutnának Szuzuki Oszamuval, a Suzuki Motor Corporation elnök-vezérigazgatójával, aki a szakszervezet információi szerint a héten Magyarországon tartózkodik, és kedden meglátogatja az esztergomi gyárat. A tiltakozók azt remélik, a Suzuki globális vezetője azon az úton megy be az üzembe, amelyiket a dolgozók és a kamionok is használnak. A demonstrálók ezért egészen addig ott állnak majd, amíg ki nem derül, merre közlekedik Szuzuki Oszamu – a tiltakozók irányában megy be a gyárba, vagy más irányba terelik a konvoját.

László Zoltán hangsúlyozta, a dolgozók szeretnék, ha találkozhatnának az elnök-vezérigazgatóval, és Szuzuki Oszamu látná, hogy az esztergomi menedzsment vezetési stílusa, az üzem munkaügyi kapcsolatrendszere nem elfogadható.

Reggeli gyors/Interjú László Zoltánnal
2019. május 28., kedd 07.40
riporter: Dési János