„Klubrádió
Reggeli gyors

A szállodások szerint vannak egyenlőbbek és kevésbé egyenlőek a támogatásoknál

2/11/2021 14:48

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A szállodák foglaltsága továbbra is rettentően alacsony főleg Budapesten. A szállodák szövetségének tiszteletbeli elnöke szerint annyi pozitívum van, hogy a tavaly őszhöz képest 50%-os pluszfoglaltság van. Ez arra elegendő, hogy a költségeket kitermeljék, ha pénzt ezzel nem is tudnak keresni. Hogyan tudják átvészelni ezt az időszakot a szállodások?

A pandémia óta jelentősen csökkent a turisták száma, a szállodák kihasználtsága drámaian alacsony.  Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke megbecsülni sem tudja, hogy "mennyien véreznek el". A Reggeli gyorsban elmondta, sok nagy szálloda ki sem nyitott, amik nem voltak a legjobb állapotban. Szerinte a 300-400 szobás szállodákat nem is érdemes kinyitni. 

2021. november 02. Reggeli gyors (2021. november 02., kedd 06:00)
138:53
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

(A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva 1:54:10-től hallgathatja meg).

Annyi pozitívumot mondott, hogy a tavalyi őszhöz képest 50%-os foglaltság van, ez arra elegendő, hogy a költségeket fedezzék, de pénzt már nem tudnak termelni. A munkaerőpiaci helyzet is nagyban befolyásolja a turizmust: akik a turizmusban dolgoztak vagy elmentek maguktól, vagy kirúgták őket, és elhelyezkedtek máshol, és lehet, hogy ezek egy része majd visszatér, de egy részük soha. "Jelenleg állása mindenkinek van, de ettől szenved a szállodaipar vidéken és Pesten is. Nem lehet találni szobalányt, recepcióst, felszolgálót". Szerinte ez a helyzet a növekedés gátja lesz, mert nincs, aki ellássa a vendégeket, ha majd egyszer megérkeznek.

 
Kulcs, porta
 
szálloda, hotel, Forrás: Hans/Pixabay
 

Az áremelkedésről azt mondta, hogy Budapesten felemelték az árakat, de még nem érte el a 2019-es árakat. A vidéket tekintve, régiónként változó, bizonyos helyeken, például Balatonon átlagos áremelkedés volt: 10%-ra mondta, miközben elképesztő költségnövekedés történt. Nőtt az energia, az alapanyagok költsége, így most a szállodaiparban a jövedelmezőség alacsonyabb mint 2019-ben volt.

Mindenki megpróbálja a legtöbbet kihozni magából, mondta arra, hogy a kormány egyes - Mészáros és Tiborcz-közeli szállodákat tízmilliárdokkal támogat -, ennek van piactorzító hatása. A vidéki szállodaiparban mindenki megtalálta a számítását.

Szerinte azonban a szállodások a munkaerőpiac hiányával foglalkoznak, nem pedig a támogatásokkal, azt majd a politika eldönti. "Mindenki örülne a támogatásoknak, de nem a szövetség feladata, hogy ezzel foglalkozzon". Ők segíti a tagokat, és "majd otthon mindenki maga eldönti. Mindig voltak egyenlőbbek és kevésbé egyenlőbbek".

Mit csinálnak a szállodák? Szerinte nem megoldás a szobákat hosszú távra kiadni. Ez középtávon sem megoldás, a szálloda arra van kitalálva, hogy szállóvendégek lakjanak benne, a hosszú távú kiadásból szerinte nem lehet fenntartani ezeket az épületeket. A megkezdett szállodaberuházásokat folytatták, de amik még csak gondolatban léteztek, azok állnak.

Pesten jövőre 2500 új szoba lesz, ami 10%-a a 2019-es kapacitásnak, de vannak szállodák, amik többet nem nyitnak ki. Szerinte ez minőségi változást fog hozni.