„Klubrádió
Megbeszéljük...

A színművészeti ügye a gondolkodó emberek ügye

10/08/2020 17:56

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az egyetemi világhoz, tágabb értelemben az egész közvéleményhez fordultak egy videóval a színművészetisek. Bemutatják az egyetem értékeit és cáfolják a vádakat.

2020. augusztus 10. Megbeszéljük - részlet 20.08.10. Csernai Mihály
17:51
00:00

Nem igaz, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen gyenge, elavult, ideológiailag elfogult képzés folyik. Nem igaz, hogy nincsenek szakmai, művészi eredményeik, hogy gyenge az intézmény nemzetközi beágyazottsága. És az sem igaz, hogy a végzett színészek ne vállalnának munkát vidéki színházakban. Egy rövid videóban cáfolják a hallgatók a vádakat, amely persze nem a vádlók meggyőzésére készült, az nyilván reménytelen lenne, hanem a hasonló egyetemek polgárainak és a széles közvéleménynek. A hallgatók ugyanis nem adják fel, illúzióik ugyan nincsenek, de összefogással talán elérhetnek valamit. A MOME, a Zeneművészeti, a Képzőművészeti Egyetem hallgatói szervezetei támogatják az átalakítás ellen tiltakozó akciókat.

Csernai Mihály az SZFE Hallgatói Önkormányzatának elnöke hangsúlyozta Megbeszéljük című műsorunkban, hogy nem egyedi esetről, nem csak róluk van szó. A kormány szándéka minden egyetemet el fog érni, fel kell ismerni a hosszú távú szándékát, aminek megvalósítását erőszakos hatalomátvétellel kezdi. Lehet látni, hogy mit csinált Vidnyánszky Attila Kaposváron, milyenek az egyetemi vezetési elvei, hogyan alakította át a képzés struktúráját, hogyan távolított el oktatókat. Nyilván valami hasonlót tervez itt is a kuratórium elnökekén. A színművészetin pedig meg kell tartani a mostani szellemiséget, a szabad gondolkodáshoz, a szabad alkotáshoz való jogot.

Rátóti Zoltán, a kuratórium tagja azt állítja, hogy a tanárok hergelik a hallgatókat és viszont, a politika pedig hergel minden érintettet. Csernai Mihály ezt visszautasítja. Szó nincs egymás hergeléséről. Az tény, hogy van egy aktív hallgató mag, szinte már forradalmi hangulatban, de vannak olyan diákok is, akik nincsenek is Budapesten. Az oktatók között is van, aki a csendes, vagy kevésbé csendes távozást választja, de a többség ki akar tartani az utolsó töltényig.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Megbeszéljük
2020.08.10. 16:00
Műsorvezető: Szénási Sándor