„Köszönjük,
Reggeli gyors

A TV2 lengyelországi megjelenése Orbán és a Kreml céljait szolgálja

31/05/2024 09:30

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A lengyel Fakt nevű lapnak Zgut-Przybylska Edit és Panyi Szabolcs a TV2 lengyelországi megjelenéséről beszéltek. Míndketten úgy látják, hogy orbáni kormánypropaganda zászlóshajója egyben a Kreml-propaganda fő magyarországi eszköze is.

2024. május 31. Reggeli gyors - részlet 24.05.31. Kárpáti János lapszemléje
06:27
00:00

„Orbán propaganda-szócsöve” címmel a magyar TV2 lengyelországi terjeszkedéséről jelent meg írás a Fakt, vagyis Tény című lengyel lap portálján. A cikk szerint a magyar befektető idén ősszel úgynevezett életmódcsatornát kíván indítani, főként lengyelországi gyártású szórakoztató programokkal, feature-ökkel, talk-showkkal és magazinműsorokkal, elsősorban nők számára.

A lengyel lap megszólaltatta Panyi Szabolcs újságírót, aki elmondta, hogy Magyarországon a TV2 az orbáni kormánypropaganda zászlóshajója. Jogilag ugyan független, gyakorlatilag viszont teljes mértékben a kormány ellenőrzése alatt áll. Arról ismert, hogy rosszindulatú, gyalázkodó kampányokat folytat az Orbán-kormány bírálói ellen. A TV2 Médiacsoport jelenleg 17 tévécsatornát működtet, nem csupán Magyarországon, hanem Szlovéniában is. Tulajdonosa az „Orbán pénztárcájaként” emlegetett Mészáros Lőrinchez köthető Vida József. A Fakt szerint az elmúlt hónapokban a lengyel médiában újra és újra felmerült az a spekuláció, hogy a Jog és Igazságosság elnevezésű párt, miután elvesztette ellenőrzését a közmédia fölött, új, konzervatív tévécsatornát igyekszik indítani, és hogy a Kaczynski-párt olyan külföldi befektetőnek udvarol, akinek talán vannak magyarországi, Orbán-közeli kapcsolatai. Az eddigi közlések alapján azonban – olvasható a cikkben – nem úgy tűnik, hogy a TV2 politikai tartalmat vagy híreket kívánna szolgáltatni Lengyelországban. 

 
Illusztráció
 

Ezzel szemben a magyar Zgut-Przybylska Edit, a Lengyel Tudományos Akadémia filozófia- és szociológiaintézetének a kutatója úgy nyilatkozott a portálnak, hogy a TV2 lengyelországi megjelenése Orbán politikai hatalmi céljait szolgálja, annak révén terjesztheti euroszkeptikus és Nyugat-ellenes nézeteit az ukrajnai háborúval, a genderkérdésekkel, illetve a migrációval kapcsolatban. A Fidesz – tette hozzá Zgut-Przybylska – gyakran beavatkozik a választásokba a dezinformáció eszközeivel, hogy a saját szövetségesét segítse hozzá a győzelemhez, miként ez tavaly Szlovákiában történt. A magyar propagandamédia terjeszkedése Orbán kezében annak az eszköze, hogy jól fizetett pozíciókba helyezze lojális híveit. Ez annak a hatalmi rendszernek a napi betevője, amelynek alapja az, hogy a kormányzó elit függő helyzetben tartja az üzleti életet és a társadalmat.

Panyi Szabolcs ezt kiegészítette azzal, hogy a TV2 egyben a Kreml-propaganda fő magyarországi eszközének is számít, amely igyekszik Ukrajnát besározni és néha még Lengyelországot is háborúpártinak bélyegzi. Tekintettel arra, hogy Mészáros Lőrinc más cégei a Roszatom alvállalkozói, vagyis orosz pénzből gazdagodnak, a magyar oknyomozó újságíró a lengyel hatóságok helyében feltenné azt a kérdést, nincs-e ennek a TV2-befektetésnek nemzetbiztonsági vonzata.

Soros elnökként a magyar kormány azt látszatot keltheti, hogy az EU nevében szólal meg

Az EU soros elnöki tisztségét az év második felében ellátó Magyarország nem csupán arra lehet képes, hogy vétójogát használva megakadályozza az egyértelmű uniós állásfoglalást abban az elképzelhető esetben, ha az október 26-ikai grúziai parlamenti választás értékelése konfliktusos lenne, hanem – soros elnöki minőségében – megpróbálhat akár olyan látszatot kelteni, mint ha ő maga az EU nevében szólalna meg. Erre figyelmeztet Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund berlini irodájának az elemzője, az EUObserver brüsszeli portálon megjelent cikkében.

Emlékeztet arra, hogy a tbiliszi parlamentben elfogadott törvény ellen, amely külföldi ügynökként bélyegzi meg azokat a nem kormányzati szervezeteket, amelyeknek a forrásai legalább 20 százalékban külföldről származnak, a magyar ellenkezés miatt nem sikerült közös állásfoglalást kiadniuk az uniós tagországoknak. Kiemeli, hogy a törvény által célba vett szervezetek egyik legfontosabbika a Nemzetközi Társaság a Tisztességes Választásokért és a Demokráciáért – rövidítve: ISFED. A választások lebonyolításának a körülményei döntő jelentőséggel bírnak az októberi grúziai választásokat illetően, és abban az esetben, ha mind a Grúz Álom elnevezésű kormányzó párt, mind az ellenzék önmagát hirdeti majd győztesnek, akkor egy ártó szándékú EU-tagállam, amely történesen éppen ellátja a soros elnökségi teendőket is, úgy tehet, mintha az unió nevében szólalna meg. Ez persze nem igaz, mert a soros elnökség nem nyilatkozhat az EU nevében, de Hegedűs Dániel szerint kérdéses, hogy ez tudatosul-e a grúz polgárokban és a nemzetközi médiában.

A francia szélsőjobb fiatal arca idővel akár Európa új arca is lehet

Végezetül kezdjünk megismerkedni azzal a Jordan Bardella nevű, 28 éves fiatalemberrel, akiről a Politico amerikai portál brüsszeli kiadása igen terjedelmes portrét közöl, és, igaz, csak kérdőjelesen, de fölveti, hogy a szélsőjobboldali francia Nemzeti Tömörülés elnöke akár Európa új arca is lehet idővel. A Nemzeti Tömörülés eredeti neve Nemzeti Front volt, és a holokauszttagadó Jean-Marie Le Pen vezette. Az ő kezéből lánya, Marine Le Pen ragadta magához a vezetést, a Front szót Tömörülésre cserélte, és igyekezett szalonképesebbé tenni a mozgalmat. De Marine Le Pen nem elnöke, hanem csak – ezt a „csak”-ot persze tegyük idézőjelbe – köztársaságielnök-jelöltje a Nemzeti Tömörülésnek. Az elnök Bardella, a minden nyilvános megjelenésekor elegáns öltönyt viselő, a fiatalok körében kimondottan népszerű, Tik-Tok szenzációnak is számító, a Politico kifejezésével élve „megnyerő szomszédfiú mosolyú” politikus, aki zsenge életkora ellenére már évek óta a közélet sűrűjében forog, és most ő a Nemzeti Tömörülés listavezetője az európai parlamenti választásokra. A szélsőjobb nagy reménysége, bár a portré összeállítói nyitva hagyják azt a lehetőséget, hogy Bardella idővel szembe kerülhet felfedezőjével, Marine Le Pennel is.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.05.31., péntek 6:00
Riporter: Kárpáti János