„Támogassa
Esti gyors

"A véleménynyilvánítás szabadságát is sérti a homofóbtörvény"

5/08/2021 19:39

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A melegellenes törvénycsomag nemcsak a kiskorúak, a szülők és a tanárok jogait korlátozza, hanem a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságát is Takács Ádám, a TASZ Magánszféraprojektjének jogásza szerint.

2021. augusztus 05. Esti gyors - részlet 21.08.05. Takács Ádám
05:11
00:00

Tíz civil szervezet közösen kérte az ombudsmant, hogy vizsgálja felül a melegellenes törvényként ismertté vált magyarországi törvénycsomagot – írja a Szabad Európa.

Már önmagában az is súlyosan sérti az LMBTQ+ emberek méltóságát, hogy a pedofilokkal összemosva, pontosabban a pedofil bűnelkövetők ellen meghozott törvénymódosítások között fogadtak el őket érintő új szabályozást.

Takács Ádám, az egyik aláíró szervezet, a TASZ Magánszféraprojektjének jogásza a Klubrádióban arról beszélt, hogy a gyerek védelmét az semmiben nem szolgálja, ha elhallgatják előlük, hogy léteznek nem heteroszexuális kapcsolatok, és a születési nemtől eltérő szexuális irányultság.

Szorongáskeltő "tabusítás" helyett az lenne a cél, hogy a gyerekek egészséges fejlődését szlgáló, a koruknak megfelelő tartalmú válaszokat kapjanak kérdéseikre szüleiktől, tanáraiktól egyaránt. A törvénycsomag azonban 18 éves kor alatt teljes tiltást jelent minden ilyen irányú információra vonatkozóan.

"A törvény tévesen kelti azt a látszatot, hogy a kiskorúak fejlődését károsan befolyásolja az, hogy a születési nemnek megfelelő önazonosságtól eltérést, a nem megváltoztatását és a homoszexualitást megjelenítik számukra" – foglalta össze Takács.

Hozzátette, ez nemcsak a kiskorúak, a szülők és a tanárok jogait korlátozza, hanem egyértelműen korlátozza a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságát is. Így a kifejezetten pornográf és erőszakos tartalmak közé sorolják ezeket.

Ez csupán pár példa arra, hogy hol sérti a törvény az alapvető jogokat, ezért a csoportok azt remélik, hogy az ombudsman belátja ezt, és az Alkotmánybíróság eljárását kezdeményezi majd.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Takács Ádámmal
2021.08.05., csütörtök 18:33
Riporter: Hardy Mihály