„Klubrádió
A lényeg

Miniszterelnökség: A „pedofiltörvény” miatt csúszik a helyreállítási terv elfogadása

12/07/2021 19:03

| Szerző: Klubrádió

A Miniszterelnökség hétfő délutáni közleményében azt írta, a tárgyalások közel voltak a lezáráshoz, de a másik oldal keresztbe tett. Szerintük ugyanis a homofób módosítókkal eltérített pedofilellenes törvény elfogadása után „a Bizottság abszurd követelésekkel állt elő”.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, csúszik a magyar helyreállítási terv uniós elfogadása. Az Európai Bizottság nem árulta el, miért hosszabbította meg az elbírálási határidőt.

A hvg idézi a Miniszterelnökség hétfői közleményét, amelyben azt írták: a magyar helyreállítási terv elfogadásáról szóló tárgyalások közel voltak a lezáráshoz – folytatták –, „ugyanakkor a gyermekvédelmi törvény elfogadását követően a Bizottság abszurd követelésekkel állt elő. Az ideológiailag vezérelt politikai támadások nyilvánvalóan lassítják a korábban, szakmai egyeztetések során kialakult terv elfogadását.” (A minisztériumi közleményben gyermekvédelminek nevezett törvény valójában a pedofil bűnelkövetők ellen készült, de beletettek több melegellenes passzust, például megtiltja 18 éves korig a homoszexualitás iskolai megjelenítését és „népszerűsítését” – a szerk.)

A tárca szerint felháborító, hogy „a magyar baloldali EP-képviselők a tárgyalások befagyasztásáért, a magyar terv elgáncsolásáért lobbiznak Brüsszelben”, illetve bíznak benne, hogy „a magyar gazdaság újraindítását és versenyképességét támogató tervet szakmai, és nem politikai alapon értékelik”.

A kormány közleménye szerint a terv május 11-i benyújtását követően is konstruktív párbeszédet folytattak a bizottsággal, az pedig szerintük nem igaz, hogy bármi gond lenne a magyar tervekkel, „semmilyen valós ok nincs arra, hogy a magyar helyreállítási tervet az Európai Unió bármely szervezete elutasítsa”.

A Bizottság hirtelen előhúzott új elvárásait megválaszoltuk – írták, hozzátéve: Magyarország már minden feltételt teljesített, amelyet az uniós rendelet alapján a tagállamoknak teljesíteniük kell.