„Köszönjük
Esti gyors

"Abszurd, hogy veszélyhelyzetet veszélyhelyzet követ"

21/10/2024 19:39

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

"Nincs olyan kormány, vagy olyan politikai párt, amely bármilyen körülmények közt ekkora hatalmat megérdemelne" – fogalmazta meg véleményét Demeter Áron, az Amnesty International Magyarország jogi igazgatója a 4 éve tartó veszélyhelyzetekkel kapcsolatban.

2024. október 21. Esti gyors - részlet 2024.10.21. Demeter Áron
06:26
00:00

A veszélyhelyzet soha nem érhet véget, ezzel a címmel számolt be október elején a 24.hu arról az Igazságügyi Minisztérium által jegyzett törvénytervezetről, amely alapján a parlament újra felhatalmazná a kormányt a háborús veszélyhelyzet 180 napos meghosszabbítására.

„Egészen abszurd, hogy 2020. március 11-e óta különböző típusú veszélyhelyzetekben élünk. Nem csak az az érdekes, hogy veszélyhelyzetet veszélyhelyzet követ, hanem ennek a következménye is, hogy ebben a négy és fél évben a kormány mindenféle; parlamenti, alkotmánybírósági kontroll nélkül hozhatott és hozhat rendeleteket, és ezeket a veszélyhelyzet végéig hatályban is tarthatja” – mondta az Esti gyors hétfői adásában Demeter Áron, az Amnesty International Magyarország jogi igazgatója.

Hozzátette, nagyon sok olyan szabály, rendelet ez alatt az idő alatt, ami „társadalmi viharokat keltett” ugyan, a kormány a veszélyhelyzetre hivatkozva azokat mégis elfogadta azokat. Azt sem tartja meglepőnek, hogy ilyenkor társadalmi megvitatásra sem kerülnek a rendeletek. Személyes kedvenc rendelete az volt, amikor a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva tették adómentessé a reprezentációs célú bort.

Egyelőre úgy látja, sem belföldön sem az EU szintjén nincs meg a nyomásgyakorláshoz szükséges erő, amely mellett a kormány megszüntetné a veszélyhelyzeteket.

„Nincs olyan kormány, vagy olyan politikai párt, amely bármilyen körülmények közt ekkora hatalmat megérdemelne” – összegzett Demeter.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Demeter Áronnal
2024.10.21., hétfő 18:46
Riporter: Dési János