„Ki
Esti gyors

Cinikus, igazságtalan és erodálja az igazságszolgáltatásba vetett hitet az embercsempészek szabadon engedése

24/07/2024 19:13

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Egyrészt a többi fogvatartottal, másrészt pedig az igazságszolgáltatás szereplőivel szemben méltánytalan, hogy a magyar kormány a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva egy rendelettel szélnek eresztette a korábban elítélt külföldi embercsempészeket – mondta Krámer Lili, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa az Esti gyors című műsorban.

2024. július 24. Esti gyors-részlet (2024.07.24.) Krámer Lili
06:57
00:00

Nem lehet a külföldi embercsempészek számlájára írni, hogy zsúfoltak a magyar börtönök – mondta Krámer Lili, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa, annak a hírnek a kapcsán, hogy noha a kormány ezrével engedte szabadon az embercsempészeket, még mindig zsúfoltak a magyar börtönök. 

Hozzátette, a szabadon engedett 2297 külföldi embercsempész nélkül is jóval magasabb a fogvatartottak száma, mint tíz évvel ezelőtt. Bár a Magyar Helsinki Bizottság munkássága nyomán egyre több új férőhely létesült a börtönökben, a fogvatartottak száma is folyamatosan nőtt ebben az időszakban. Csökkenő lakosságszám mellett érdemes ezt figyelni, mert ez azt jelenti, hogy egyre többen kerülnek börtönbe – hangsúlyozta Krámer Lili.

A magyar kormány a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva egy rendelettel eresztette szélnek a korábban elítélt külföldi embercsempészeket – mondta a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa. Az intézkedés abból a szempontból cinikus, hogy reintegrációs őrizetnek nevezi ezt az intézményt, "ami sem nem reintegrációs, sem nem őrizet" – tette hozzá. A reintegrációs őrizet intézményének hivatalosan megvannak a kőkemény feltételei, mind a házi őrizetnek, mind az elektronikus nyomkövető viselésének. Krámer szerint a külföldi embercsempészek esetében ezek közül egyik sem érvényesül. Ugyanakkor a magyarok számára, vagy a többi fogvatartott számára például csak akkor érhető el a reintegrációs intézmény, hogyha kevesebb, mint öt évre ítélték őket.

"Minden szempontból cinikus, igazságtalan, erodálja az igazságszolgáltatásba vetett hitet" – fogalmazott Krámer Lili az intézkedés kapcsán. Egyrészt a többi fogvatartottal, másrészt pedig az igazságszolgáltatás szereplőivel szemben méltánytalan – tette hozzá.

"Gondoljunk bele, hogy lefolytatnak egy büntetőeljárást, abban kőkemény rendőri munka van, benne van a bíróságok munkája, majd egy kiszabott ítéletből csak simán kiengednek egy ilyen csoportot. Ez példátlan dolog ilyen szempontból" – fogalmazott Magyar Helsinki Bizottság munkatársa.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága friss adatai alapján július elejéig már összesen 2297 külföldi embercsempészt engedtek szabadon (közülük 16-an kerültek vissza a szabályok megsértése miatt). A külföldi fogvatartottak aránya a tavaly májusi közel 13 százalékról 5,7 százalékra csökkent az intézkedéssel, írta a HVG.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/Interjú Krámer Lilivel
2024. július 24., szerda 18:17
Riporter: Szénási Sándor