„Klubrádió
Vállalkozók Klubja

Adó, számla, illeték – Változások jönnek

10/12/2019 14:04

| Szerző: Klubrádió

Bizonyos adónemek megszűnnek, mások most terjednek, macerásabb lesz kézzel számlázni, változik némileg az illetéktörvény is. Erre készülhetünk 2020-ban.

2019. december 09. Vállalkozók Klubja (2019. december 09., hétfő 14:30)
20:25
00:00
Műsorvezetők: Kárpáti Iván Szerkesztők: Kárpáti Iván

Igazán népszerű adózási forma volt az EVA, meg lehetett spórolni vele sok adminisztrációt, kedvező volt a kulcsa – egy ideig. Aztán emelni kezdték az adókulcsot, amitől természetesen veszített a vonzerejéből, mostanra már annyira, hogy ki is vezetik az adórendszerből. A vállalkozóknak marad a KATA és a KIVA, a Pénzügyminisztérium ezekbe tereli át azokat, akiknek egyszerűsített adófajtára van szükségük. Ezzel együtt hozzá kell nyúlni az ÁFA-törvényhez is, de ez csupán annyit jelent, hogy a fölöslegessé vált részleteket ki kell emelni belőle.

Minderről Fischer Ádám, a Niveus Consulting jogi partnere beszélt a Vállalkozók klubjában, aki elmondta azt is, hogy ezek az adózási formák ugye eléggé csábítóak. Egy kicsit a csalásra is. Aki például munkaviszonyt leplez vele, számíthat szankciókra. A KATA tényleg kisadózóknak való, nekik nem kell tartaniuk semmitől egy ellenőrzés esetén.

Első hallásra elég sok gondot okozhat a kisebb vállalkozásoknál a számlázás. Nyártól ugyanis fel kell tüntetni a vevő adószámát, az áru, vagy szolgáltatás ÁFA-tartalmától függetlenül, és erről 4 napon belül jelentést kell küldeni az adóhatóságnak. Online pénztárgép esetén ez nem jelenet semmi gondot, de aki még tömböt használ, kézzel ír számlát, annak bizony rengeteg idejét elveheti az adminisztráció. Fischer Ádám jelezte, hogy valószínűleg a NAV is készül egy egyszerű programmal, de a piacon már kaphatók olyan számlázó programok, amelyek telefonos is működnek.

Az illetéktörvényben technikai jellegű változások lesznek, ezek érintik például a magánalapítványokat. Ami talán nem sok embert érint, mégis furcsán hangzik, hogy ha valakinek átminősítik az ingatlanát -tipikus példa erre, hogy belterületbe vonják-, akkor 90 százalékos illetéket kell fizetnie a jövőben. A műsor szakértője szerint ebből biztosan lesznek viták, de az a helyzet, hogy a magyar jogrenden belül ezeket nemigen lehet rendezni, tehát egy-egy ilyen ügy feltehetően a nemzetközi bíróságon köt majd ki.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton.

Vállalkozók klubja
2019.12.10. 14:30
Műsorvezető: Kárpáti Iván