„Klubrádió
Reggeli gyors

Ahol tényleg kijárási tilalom van

30/04/2020 14:45

| Szerző: Klubrádió

A felnőtteket is megviseli a bezártság, hát még a gyerekeket, akik nem családban, hanem egy otthonban élnek.

2020. április 30. Reggeli gyors - részlet 20.04.30. Szilvási Léna
08:56
00:00

Nincs játszótér, nincs foci, nincs fagylaltozás, nincs semmi, csak a falak, talán egy kis kert, de a kapu zárva. Az úgynevezett lakásotthonokban 12 gyerek él együtt, a legkülönbözőbb korúak lehetnek, egészen 18 évesig. Mindegyikük nehéz eset, ki kellett őket emelni az eredeti családjukból. Egyszerre 1, vagy 2 felnőtt van velük. Normális időkben úgy élhetnek, mint egy igen nagy család, de most más a helyzet.

A fertőzésveszély miatt nem hagyhatják el a lakásotthont. Náluk szó szerint kell érteni azt, hogy kijárási tilalom van. Az iskolásoknak persze működne a digitális oktatás, de erre átállni a legtöbbjüknek nehéz. Sokan eleve utálták az iskolát, és most nincs, aki segítsen nekik, mert az az egy felnőtt nem tud minden iskolással egyszerre foglalkozni. Akkor sem tudna, ha lenne elegendő számítógép, de általában nincs. A kicsikkel meg játszani kellene, és a nagyokkal is kellene kezdeni valamit, különben sokasodnak és durvulnak az egyébként is meglévő konfliktusok.

Nem sokáig lehet ezt így bírni, ha a járvány elhúzódik, ki kell találni valamit – mondja Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak programvezetője. Bár a megoldás első lépése kézenfekvő: több emberre van szükség a szakmában. A munkaerőhiány természetesen látszott már a vészhelyzet előtt is, de az elmúlt pár hét még világosabban megmutatta, hogy mennyire tarthatatlan ez az állapot. És a lakásotthonokban még mindig jobb lehet a helyzet, mint a nagy gyermekotthonokban.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Vasvári Tamás.

Reggeli gyors
2020.04.30. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes