„Klubrádió
Esti gyors

"Aki csak teheti, szavazzon a sátraknál"

22/09/2021 19:03

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Hajdú Gergő, az aHang kampányigazgatója szerint folyamatosan bővítik az előválasztási rendszer online kapacitásait, de nagyon fontos, hogy azok, akik a sátrakban tudnak szavazni, ne foglalják le a rendszert, mert a mozgáskorlátozottak és a külföldön élő szavazóknak így tudnak biztosítani lehetőséget, hogy szavazzanak.

2021. szeptember 22. Esti gyors - részlet 21.09.22. Hajdú Gergő
05:39
00:00

"Szerda reggelig több mint 140 ezren adták le a szavazatukat az előválasztáson" – mondta a Klubrádiónak Hajdú Gergő az aHang kampányigazgatója hozzátéve, hogy az érdeklődés szerdán sem csökkent, pontosabb adatot azonban csütörtök reggelig nem tudnak adni.

A hétvégi rendszerleállásról elmondta, hogy azóta nem történt hasonló terheléses támadás. Azt is megjegyezte, hogy a hétvégi anomáliákról elmondta, blogbejegyzést tesznek közzé, amelyben részletes tájékoztatást tesznek közzé. A bejegyzés azóta megjelent, amelyből egyebek mellett kiderült:

  • Az elmúlt napokban történt támadások az irányítópult és a rendszer-erőforrások megbénítására irányultak, nem történt behatolás rendszereinkbe.
  • Nem történt adatvesztés, adatlopás, kiszivárgás. Itt fontos azt is hangsúlyozni, hogy a rendszerünk alapvető eleme, hogy a szavazáson való részvétel vissza nem fejthetően kerül eltárolásra, és nem kerül összekötésre a szavazatokkal (titkos szavazás).
  • Az előzetesen leadott szavazatok megvannak a rendszerben. Probléma egyedül a félbemaradt szavazási folyamatokkal kapcsolatban merülhet fel (a szakaszos leállás közben megszakadt kapcsolatok miatt a sátras tabletek és az operátori központban csatlakoztatott eszközök fokozatosan szakadtak el a szerverektől). Ezek csekély számú szavazatot érintenek, és hamarosan döntés születik a legoptimálisabb megoldásról az Országos Előválasztási Bizottság részéről.

Az online módon történő szavazásnál jelentkezett várakozási idő csökkentésének érdekében további operátorokat vontak be, így Hajdú reményei szerint hamarosan ez a probléma is elhárul. Hozzátette, nagyon fontos, hogy azok, akik a kihelyezett sátrakban tudnak szavazni, ne foglalják le a rendszert, mert a mozgáskorlátozottak és a külföldön élő szavazóknak így tudnak biztosítani lehetőséget, hogy szavazzanak. Két nap alatt 140 ezer szavazat érkezett, az online felületen mindössze napi 4 ezer szavazatot tudtak eddig befogadni.

Az előválasztási forduló ahtáridejét kitolták szeptember 28-a estig, így pótolva a terheléses támadás miatt kiesett időt.

 
Hacker
Pixabay
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Hajdú Gergővel
2021.09.22., szerda 18:15
Riporter: Szénási Sándor