„Klubrádió
Reggeli gyors

Aktivisták szerint az első budapesti Airbnb-szabályozási terv nem ad választ a lakhatási válságra

9/04/2021 17:16

| Szerző: Klubrádió

Elégtelennek tartják a Stop Airbnb! nevű kampányhoz csatlakozó szervezetek, így A Város Mindenkié a terézvárosi Airbnb-szabályozási tervet, ugyanis szerintük az nem ad megfelelő választ a lakhatási válságra. A Reggeli gyors vendége volt Soproni Tamás, Terézváros ellenzéki polgármestere és Vági Renátó, az Utcajogász Egyesület jogásza.

2021. április 09. Reggeli gyors-részlet / Interjú, Soproni Tamás, Vági Renátó - 2021.04.09.
14:27
00:00

Budapest VI. kerületében, Terézvárosban – a fővárosi kerületek közül elsőként – március végén az önkormányzat rábólintott a rövid távú lakáskiadást szabályozó rendelet tervezetére. Ha a terézvárosi képviselők javaslatát a Gazdasági Versenyhivatal és a Kormányhivatal is jóváhagyja, akkor onnantól a lakásukat Airbnb-n keresztül kiadó tulajdonosoknak  a társasház engedélyén és a szálláshely bejegyzésén túl gondoskodniuk kell folyamatosan elérhető diszpécserszolgálatról és házirendről is.

A koncepció kialakításakor első lépésként a lakosság és a közösképviselők körében kérdőíves felmérést indítottak, valamint szakmai kerekasztal-beszélgetést is szerveztek, hogy megismerjék a lakók, valamint az ágazat képviselőinek véleményét is. Ezek alapján a következő szabályokat hozták a rövid távú lakáskiadásra:

- lakását csak akkor adhatja ki a tulajdonos rövid távon, ha a szabályozás feltételeinek előzetesen eleget tesz, ellenkező esetben egyetlen napra sem kap engedélyt;
- az üzemeltetőnek rendelkeznie kell a lakáskiadáshoz a társasház hozzájárulásával;
- az üzemeltető köteles kiírni a szálláshely bejáratánál a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban használt regisztrációs számát;
- az üzemeltető köteles a társasház házirendjét angolul kifüggeszteni a szálláshelyen;
- az üzemeltető köteles 24 órás rendelkezésre állást biztosítani a társasház lakóinak, és saját vagy megbízottjának telefonszámát közzétenni a szálláshely bejáratánál.
 
 Illusztráció/Forrás: Facebook 
 

A Reggeli gyorsban kérdeztük a tervezett változtatásokról Soproni Tamást, a VI. kerület polgármesterét és Vági Renátót, az Utcajogász civil szervezet aktivistáját.

Soproni utalt rá, két választásuk volt: vagy megszűntetik az Airbnb-s lakáskiadást a kerületben, vagy "a kormánytól kapott bunkósbotból orvosi szikét faragnak", hogy az Airbnb-ztetés miatt a terézvárosiakat sújtó problémákra megoldást kínáljanak. (A kiemelt gondok közé tartozik, hogy a turisták közül sokan nem tartják be a közösségi élet szabályait.) A jövőben csak akkor adhat ki valaki rövid távon lakást, ha betartja a módosításokkal bevezetett új előírásokat, ha pedig ezt nem teszi, akkor nem kap engedélyt.

Vági Renátó üdvösnek tartja a VI. kerületi rendelet megszületését, de nekik, azaz az Utcajogász szervezetnek sok, fontosnak tartott elem hiányzik az új szabályozásból: szerintük az nem kezeli a tágabb lakókörnyezetre (például a szomszéd társasházban élőkre) gyakorolt hatásokat; valamint nem kezeli azt a helyzetet sem, hogy ha egy társasházban a lakások több mint felében Airbnb-znek, akkor kisebbségben lesznek az életvitelszerűen ott lakók; ezenkívül a bérlők problémáira sem ad megoldást, utóbbiak ugyanis nem szavazhatnak a ház ügyeivel kapcsolatban. Az Utcajogász aktivistái azt sem látják, hogy a szabályok betartását hogyan fogja a kerület kontrollálni, illetve a megszegésüket szankcionálni. Leginkább azonban azt gondolják, hogy a tervezet a lakhatási válságra nem ad megfelelő választ, a krízishez ugyanis az is hozzájárul szerintük, hogy az Airbnb miatt megdrágultak az albérletek. Abban sem biztosak, hogy ez a rendeletterv jogi szempontból nem megy-e szembe a kormánynak az Airbnb-zés időtartamát korlátozó rendeletével – erre majd nyilván hamarosan meglesz a válasz.

A polgármester a kritikák ellenére bizakodva néz a jövőbe, úgy véli, a civil szervezet aktivistája által felhozott problémákra megoldás születhet a kormányzat pozitív hozzáállása, illetve jogi eszközök segítségével. Soproni Tamás egyetért Vágival abban, hogy ez a szabályozási tervezet valóban nem ad választ a lakhatási válságra – de mint hangsúlyozta, nem is ez volt a fő célja.

 
Soproni Tamás  Forrás:Facebook
 

Mindezektől függetlenül Soproni Tamás, mint baloldali politikus azt gondolja, hogy a politikusoknak választ kell adniuk arra a kérdésre, hogy hogyan lesz élhető a pesti belváros, hiszen a lakhatáshoz való jog alapjog. Elvárásai szerint ezt a mindenkori kormánynak is ki kellene mondania, és nemcsak kimondania, hanem tennie is érte, például bérlakásépítési programokkal, vagy azzal, hogy az önkormányzatok nem hárítják át a szociális bérlakások felújítási költségeit a bérlőkre. Terézváros ezt a modellt igyekszik megvalósítani "kicsiben" – fogalmazott.

Vági szerint tehát az Airbnb-nek komoly hatása van a lakhatási válságra, ami most a pandémia idején szépen meg is mutatkozott. Most látszik, hogy mennyivel alacsonyabbak lennének az albérletárak,  ha nem lenne Airbnb, a járvány idején ugyanis a rövid távú bérbeadásokat felváltotta a hosszú távú lakáskiadás, és ezzel együtt jelentősen csökkentek a bérleti díjak is. A szabályozástól többek között azt is várnák, hogy – ha már újra jöhetnek az országba a turisták – ne szabaduljanak el újra az albérletárak.

Soproni egyetért abban, hogy ha megszűnne az Airbnb-ztetés, akkor csökkennének a bérleti díjak, de szerinte az albérletárak nem csak az Airbnb kiesése miatt zuhantak, hanem a járvány gazdaságra gyakorolt negatív hatásai miatt is.

"Számos érdeket kell egyeztetnünk. Nem állhatunk úgy neki, mint a kalapácsos ember, aki mindent szögnek néz, egy lakástulajdonosnak ahhoz is joga van, hogy akár rövid távra adja ki a lakását, ha betart bizonyos szabályokat" – tette hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Reggeli gyors/Interjú Soproni Tamással és Vági Renátóval
2021.04.09., péntek 8:10
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert