„Ki
Reggeli gyors

Ami a mai fogalmaink szerint gyermekbántalmazás, az régen mindennapos volt 

16/05/2023 12:50

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Az, hogy a csongrádi óvónő éveken át pofozta, ütötte a gyerekeket a szülők és az intézmény felelősségére is rámutat. A magyarországi jogszabályok egyértelműen tiltják a testi fenyítést, de hiába a törvények védőhálója a gyerekek körül, ha a nevelési kultúra nem változik. Többet kellene foglalkoznunk annak a kultúrának a terjesztésével, hogy "egy pofon sem oké" – mondta Dr. Lux Ágnes, a UNICEF Magyarország gyermekjogi szakértője a Reggeli gyorsban.

2023. május 16. Reggeli gyors - részlet Dr. Lux Ágnes 2023.05.16.
07:54
00:00

Vádat emeltek az óvónő ellen, aki egy csongrádi faluban 2018 és 2021 között legalább kilenc gyereket pofozott, ütött meg, ötüket visszatérően. Nem kért főzeléket, nem figyelt, dülöngélt a székkel, nevetgélt – ezeket sorolta a bántalmazás kiváltóokaként az óvónő a vádirat szerint.

Az, hogy a bántalmazást éveken keresztül tudta folytatni a csongrádi óvónő rámutat az intézmény és a szülők felelősségére is. Ez mindig sokszereplős történet – mondta Dr. Lux Ágnes, a UNICEF Magyarország gyermekjogi szakértője a Reggeli gyorsban. Fontos, hogy a szülők és az intézmény között jó legyen a kommunikáció, illetve, hogy az intézményen belül olyan környezet legyen, ahol a problémás eseteket hamar fel lehet ismerni, meg lehet akadályozni, ha azt látják, hogy valamilyen nevelői munka már nem úgy folyik, mint kellene – magyarázta a szakértő.

 
1983, Vasvári óvoda Vasvári Pál út 39.
 
Forrás: Fortepan/Déri György
 

Magyarország 1991-ben csatlakozott az ENSZ gyermekjogi egyezményéhez, ami zéró toleranciát hirdetett a gyermekbántalmazásnak, ideértve a testi, az érzelmi és a szexuális bántalmazást. Ehhez idomultak a magyar jogszabályok is: a 2005-ös gyermekvédelmi, majd a köznevelési törvény is kifejezetten tiltja a testi fenyítést. Jogszabályi szinten tehát nagyon szoros védőháló van a gyerekek körül, reméljük, hogy a csongrádi óvónőé kirívó eset – mondta Lux.

Azt látni kell, hogy ami a mai fogalmaink szerint gyermekbántalmazás, az régen mindennapos volt – hívta fel a figyelmet a szakértő. Sok olyan szülő és persze nevelő, pedagógus is van, akik úgy nőttek fel, hogy kaptak pofonokat. Az, hogy milyen a szülők és a gyerekekkel foglalkozó intézmények dolgozóinak nevelési kultúrája, legalább olyan fontos, mint a jogszabályi környezet – mondta Lux.

Többet kellene foglalkoznia azzal a jogalkotónak, a civil szervezeteknek, sőt voltaképpen mindannyiunknak, hogy "terjesszük azt a kultúrát, hogy a testi fenyítés nem oké, és az egy pofon sem oké" – véli a szakértő. Az is probléma, hogy kevéssé segítjük a friss szülőket abban, hogy elmondjuk mit jelent családdá válni, milyen konfliktusokkal jár, milyen fegyelmezési módszerek működhetnek jól. Lehetne több segítő szolgáltatás, lehetne akár az iskolákban ilyen témájú foglalkozás – mondta Lux.  

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Dr. Lux Ágnessel
2023.05.16., kedd 7:47
Riporter: Dési János