„Zajlik
Reggeli gyors

Aszódi: Amíg a háború tart, nem szabad újraindítani a zaporizzsjai atomerőművet

13/08/2024 13:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A zaporizzsjai atomerőmű újraindításáról a háború végéig nem beszélhetünk – véli Aszódi Attila. Az energetikai szakértő sem biztos abban, mi okozhatja az egyik hűtőtoronyból feltörő a füstöt.

2024. augusztus 13. Reggeli gyors - részlet 24.08.13. Aszódi Attila
09:02
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, miközben folyik az ukrán erők kurszki offenzívája, amellyel behatoltak Oroszország területére, aggasztó hírek érkeztek a zaporizzsjai atomerőműből, hatalmas füst száll fel az atomerőmű egyik hűtőtornyából

„Mint oly sokszor a háborúban az orosz és az ukrán fél egymásnak ellentmondó dolgokat állít. Az oroszok azt mondják, ukrán rakétatámadás érte a létesítményt, és emiatt gyulladt meg valami a hűtőtoronyban, az ukránok meg azt, hogy az oroszok autógumikat halmoztak fel a toronyban, ahol nyilván semmi keresnivalója, funkciója nincsen ilyesminek és ezeket gyújtották meg szándékosan” – mondta a Reggeli gyorsban Aszódi Attila energetikai szakértő, a BME Nukleáris Technikai Intézetének oktatója, hozzátéve, hogy azt még nem tudni, mi füstöl a hűtőtoronyban.

Megjegyezte, bár a a zaporizzsjai atomerőmű hűtéséről főként a Dnyeper folyó gondoskodik, kiegészítésként két hűtőtornyot is építettek, melyek belsejében vízvezetékek vannak. Ezekben nagy felületen, úgy nevezett filmképző felületeken fut végig a hűtendő víz. és az áramló levegővel érintkezve lecsapódik. Ezek készülhetnek ugyan műanyagból, de erről nincs információ. Elképzelhető, hogy ezek az eszközök meggyulladtak, ezt megállapítani azonban csak akkor lehet, ha azt egy független testület vizsgálhatja meg.

Megismételte korábban a Klubrádióban tett kijelentését, mely szerint a 2023 júniusában felrobbantott, az addig az atomerőművet és a Krím félszigetet is vízzel ellátó kahovkai gát visszaépítéséig nem beszélhetünk az erőmű újraindításáról. Nagyon fontosnak tartja azt is, hogy amíg a háború tart, ne is indítsák újra az erőművet. Nagyon komplex üzemzavarok együttese kellene ahhoz, hogy valós veszélyt jelentsen az erőmű.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Reggeli gyors/interjú Aszódi Attilával
2024.08.13., kedd 8:45
Riporter: Dési János