„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Átlagos hősök – A tetovált lánytól Jeanne d'Arcig

13/06/2021 09:47

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában megnéztük, hogyan alakult át a mozivásznon a kütyüs ember figurája; valamint szó volt a középkori közrendű nők történeteit bemutató alkotásokról.

2021. június 12. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2021. június 12., szombat 13:30)
27:20
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Szöllőskei Gábor filmes szakújságíróval a filmekben látható számítástechnikai szakemberek figurájának átalakulásáról beszélgettünk. Elmondta, míg korábban a különböző mechanikai felszerelésekért feleltek ezek a mellékkarakterek, mára a technika fejlődését követve, a digitális háttér kialakítása a feladatuk.

A filmes újságíró hozzátette, régebben sokkal jellemzőbb volt, hogy sztereotip módon mutatták be ezeket a figurákat, de az utóbbi években már sokkal jobban figyelnek az árnyaltságra. Mostanra már nem a klasszikus rossz értelemben vett „geek” alak tűnik fel a vásznon, hanem egy többdimenziós szereplő, aki lehet főhős is akár, és épp annyira állhat a jó, mint a rossz oldalon.

Az interjúban elhangzott filmek, sorozatok címei:

James Bond (filmsorozat)
Mission: Impossible
Die Hard 4.
A nemzet aranya (filmsorozat)
Mátrix
A kardhal
Tron
Jurassic Park
A függetlenség napja
A hálózat csapdájában
A tetovált lány (filmsorozat)
Bérgyilkosok
Agymenők (sorozat)

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásának folytatásában Paár Ádám történész-politológus mesélt a középkori közrendű nők történetét bemutató alkotásokról. A kutató elmondta, nem véletlen, hogy az említett időszakból inkább csak az arisztokrácia tagjairól, vagy kifejezetten uralkodókról készültek filmek, hiszen róluk több dokumentum maradt fenn, de még így is találunk elvétve alkotásokat, amelyek olyan nőkről szólnak, akik valamilyen szempontból hatással voltak a történelemre. Paár Ádám elmondta, általában azzal érték el a későbbi korok figyelmét, hogy eljutottak politikai színterekre.

Az interjúban elhangzott filmek címei:

Egy nő győzelme
A kis amerikai
Jeanne d'Arc - Az Orléans-i szűz
Artemisia

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: rsteve254 / Pixabay

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2021. június 12., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes