„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Rendőr, csendőr, mezőőr

16/05/2021 08:07

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában folytattuk az előző héten elkezdett beszélgetést a rendőrfilmek evolúciójáról. Olyan alkotásokat elemeztünk, mint A zöldfülű, a Zootropolis – Állati nagy balhé, vagy éppen a Szuperzsaru.

2021. május 15. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2021. május 15., szombat 13:30)
27:09
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

A korábbi műsorban olyan filmeket vizsgáltunk, mint a legendás Piszkos Harry vagy a Halálos fegyver-sorozat. Paár Ádámmal akkor elsősorban azokra az alkotásokra fókuszáltunk, amelyek kiemelnek ugyan egy-egy rendőrkaraktert, de alapvetően a testület működését mutatják be. Azzal zártuk az interjút, hogy megvizsgáltuk az etnikai sokszínűséget, vagy éppen annak hiányát a rendőrfilmekben. Paár Ádám történész-politológussal, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársával innen folytattuk a legutóbbi adásban.

A beszélgetésben szó volt a rendőrfilmekben bemutatott partneri viszonyról, amely van, hogy etnikai alapon szerveződik, máskor pedig nagyon különböző figurákat igyekeznek egymás mellé rendelni az alkotók.

A két háború között kezdett felívelni a detektívfilm műfaja, és szinte presztízskérdést csinált belőle minden ország, hogy legyen saját nyomozója – mondta el Paár Ádám. Majd a hatvanas-hetvenes években lett akkora kultusza, hogy nem csak a moziban, de a tévéképernyőkön is minden estére jutott egy fiktív bűnügyi történet egy hamar emblematikussá váló nyomozóval. Ennek az oka abban keresendő, folytatta a történész, hogy akkorra alakult át annyira a társadalom, hogy más típusú bűnözési formák lettek jellemzőek, ezek pedig új játékfilmötleteket adtak. Nem mellesleg ekkoriban terjedtek el a tévékészülékek a háztartásokban.

Ahogy minden országban, úgy nálunk is megjelent a tévében ez a zsáner. Itthon persze sokáig a szocialista krimik voltak jellemzőek. Majd némi enyhülés után jöhettek a szórakoztatóbb alkotások, mint például az Ötvös Csöpi-filmek.

Az interjúban elhangzott filmek címei:

Az ördög maga
A tégla
A drót (sorozat)
A zöldfülű
Halálos fegyver-sorozat
48 óra
Megint 48 óra
Zootropolis – Állati nagy balhé
San Francisco utcáin
Starsky és Hutch
Castle (sorozat)
C.S.I. és N.C.I.S. sorozatok
A Beverly Hills-i zsaru
Tango és Cash
Rendőrakadémia-sorozat
Szuperhekusok
Bűnvadászok
Szuperzsaru
Vaklárma
Poirot-filmek
Sherlock Holmes-filmek
Derrick (sorozat)
Columbo-filmek és sorozat
Ötvös Csöpi-filmek
Privát kopó (sorozat)
Tűzvonalban (sorozat)
Szemtől szemben

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Diego Fabian Parra Pabon / Pixabay

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2021. május 15., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes